Gamla vispar som funkar

En visp är en av de mest grundläggande köksutensilierna. Många har väl en opraktisk ballongvisp hemma, men har alla de gamla klassikerna som funkar?
 
När man exempelvis ska vispa grädde kan man ta fram sin elektriska maskin. Jag orkar just nu inte räkna ut energiåtgången, men den går på kanske 450 W och tar 1 minut att vispa om den är effektiv. Det ger ca 8 Wh. 8 öre el eller i en nordisk elmix ca 0,8 gram CO2.
 
Jag rekommenderar istället en handdriven visp för vispning då man inte ska bara röra ihop saker.
 
Nils-Johan tillverkade "Nya Cyklon" och namnet avslöjar väl att den är från den tiden då framtiden ännu inte hade börjat se mörk och skrämmande ut på nåt vis. Namnet avslöjar också vilka assosiationer hastigheten på visparna skulle ges.
 
 
Vispen har två motroterande vispar och en vev som har två jack att koppla in i. Det är en låg och en hög växel. Den låga ger en utväxling på 1:3 och hög hela på 1:6. Vispar man riktigt fort kan man komma upp i 1440 RPM. En enkel elvisp ger mellan 40 och 250, medan en rejäl pjäs för storkök kan ge nära 10 000 varv i minuten.
 
Visparna är platta och det ger för grädde en bra effekt. De skär genom det man vispar så de klarar av rätt så tung vispning, på lågväxeln då så klart.
 
 
Nya Cyklon är gjord i plast och rostfritt stål. Man kan ej montera loss visparna, endast veven är löstagbar.
 
Hos bloggrannen Fynddagboken hittar jag en gammal katalogbild (beskuren) från IKEAs "Hem Service Katalog" som berättar mer om Cyklonens användningsområde. Priset 17,50 kr avskräckte kanske, men köpte man 3 blev det rabatt. Motsvarnade pris idag är om man följer KPI ca 175 kr. IKEA sålde tydligen kvalitet 1964, vispen fyller nu snart 50 år! Hållbarhet i ett nötskal. Med dagens penningevärde ger det 3,50 per år. För att spara in elkostnaden måste man äta gräddtårta (eller motsvarande) 44 gånger om året. Men, en elvisp av hygglig kvalitet är ju dyrare i inköp idag, säkert 1964 också, så beräkningen är meningslös.
 
Nån som vill köpa en bättre beg. elvisp?
 
 
 
För annan vispning då man mer ska slå ihop saker med varann är oftast en vanlig visp bättre. Denna variant anser jag vara optimal då den har en utformning med bakschvung på själva den krulliga delen av vispbladet. Denna utformning gör att man kommer åt i alla hörn av en kastull, vilket en ballongvisp eller en visp som bara pakar framåt ej klarar av (i alla fall inte utan att vrida kastullen).
 
 
Vispen är svensktillverkad av NN och i plast och rostfritt stål. Maximal hastighet bestäms helt av användaren. Ett hål i skaften möjliggör upphängning på en krok. Metalldelen är dimensionerad så att den hittills inte böjt sig alls.
 
Tillägg: Givetvis borde inlägget hetat "Vispar som vispar"
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0