Po reagerar mot gruvvansinnet

I Sverige är det rena rama slakten på våra naturtillgångar under mark. Gruvbranschen är helt galen.

Det började med att näringsminister Per Westerberg (vars bror Lars strax skulle kliva på som vd för Gränges) ändrade lagen från att skatten på gruvvinst var 50% till att bli 0,05%.... Var de riktigt sjuka?

Som utländskt företag får man "gratis" tillgång (1200 kr för hela databasen Mineral och bergartsresurser) till alla gjorda undersökningar som SGU gjort om var det finns malm. Dessa ska dessutom digitaliseras för att bli ännu lättare att få gratis.

Bergstaten ger tillstånd till undersökningar, provbrytningar. De kollar inte om företaget som söker är seriöst eller hur deras ekonomiska situation ser ut och i princip alla som frågat har fått OK. 
Här är det givits OK att undersöka för mineraler. Källa Bergstaten.
 
Här är det givits förbud mot att undersöka för mineraler. Källa Bergstaten.
 
Staten bygger gärna ut vägar och järnvägar och fixar nog även till hamnar om det behövs, utan kostnad för gruvbolaget.

Lagen är också så utformad att gruvbolaget kan gå i konkurs när det så är lämpligt och då är det markägaren, oftast kommunen, som får städa upp allt som lämnats kvar.

Förutom detta då så är det också en stor brist i att miljön samt de som råkar bo där (ofta samerna) inte alls prioriteras. Gruvan anses viktigare än till och med naturreservat.

De som jobbar i en gruva kan flygas in, bo i baracker och inga skatteintäkter går till staten. Det enda bidraget blir "runtikringsaker". Och en halv promille av vinsten, om de nu får en vinst.
 
Ansvarig: Annie Lööf.


Detta var min sammanfattning av Po Tidholms artikel i DN.se



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0