Samisk konst ett vapen för kulturintegration

Jag spår en samisk vinter och en fantastisk sommar 2015!

1. Sofia Jannok spelar 20 feb i Uppsala och det har annonserats MASSOR i Uppsala. Mer info

2. Kitok
Bäst just nu med fräsch hip hop om Jokkmokk. Som en modern Euskefeurat som varje norrbottning bör känna igen sig i. Magnus Ekelund tog sitt samiska släktnamn som artistnamn. Paradise Jokkmokk

3. Maxida Märek
Sjunger på Mando Diaos låt som är officiell VM-låt för jippot i F"häst"lun som hålls feb/mars 2015 Tuff brud. Hon återkommer också senare i listan! Love last forever

4. Katarina Rimpi
Alltid aktuell, som gör sin gärning inom de flesta grenar som samisk konstnär.

5. Barbro Poggats
Fantastiska målningar! Hon tog också initiativ till att bojkotta Jokkmokks marknad på grund av gruvetableringen i Gállok (Kallak).
 
6. Mimi Märak, Maxida Märak och Anders Sunna i Suophanterror vill avkoloniasera Sapmi
En trio som använder konsten som vapen i kampen mot bland anant gruvplanerna i Kallak utanför Jokkmokk och vill också ta tillbaka Sapmi, samernas land. Kallak karta och mer info.

7. Utökat skjutfält
Man vill utöka område för vapentester utanför Jokkmokk, och det kommer drabba inte bara rennäringen utan även turistnäringen. Kulturen är samernas vapen. Detta borde vi alla anamma. Protester sker.
 
8. Man kan se Skrot-Nisse på samiska
Finns på SVT Play.

Så samisk kultur gynnas på ett märkligt sätt av den utökade exploateringen av Sapmi! 
 
Konfrontation ligger och lurar och gör även inom andra områden där samerna så klart känner sig trängda av det moderna samhället. Men här måste också en annan syn användas. Att kulturen bladas in i samhället är positivt! Här tycker jag mig se en positiv trend.

Men det gäller att få till det här med att sy ihop renskötseln också med det moderna samhället. Mobiler, helikoptrar, skotrar, 4-hjulingar ligger på plussidan medan järn-/vägsbyggen, skjutfält, gruvor och turism i renbetesland ligger på minus. Dialog är nyckelordet, men också, eftersom samerna är i minoritet krävs att samhället i övrigt är extra respektfullt.
 
Skulle jag få önska är det att kulturvapnet används på ett fredligt sätt och genom sin påbörjade integration banar väg för en efterlängtad integration av övriga delar av samekulturen är de rent konstnärliga i dagens moderna Sverige på ett jämlikt sätt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0