Sveriges Radios feghet att kalla spaden spade gör att de sväljer propaganda

Sveriges Radios Ekonyheter kl 10 söndag 31 augusti 2014:
 
"De ryska fallskärmssoldaterna som tillfångatogs i östra Ukraina förra veckan har fått återvända hem i utbyte mot ett sextiotal ukrainska soldater som gripits i Ryssland, det uppger ryska nyhetsbyråer. Ukraina menar att de tillfångatagna soldaterna är ett bevis på att ryska soldater strider tillsammans med rebeller i östra Ukraina, men enligt Ryssland så korsade de gränsen av misstag."
 
Sedan ett halvår har man i svensk media, vilket inkluderar SR och Ekot, haft skrämselhicka för att kalla ryska soldater för ryska soldater.
 
Denna stege är välkänd:
Demonstranter
Proryska demonstranter
Proryska aktivitster
Okända beväpnade män
Proryska separatister
Proryska Rebeller
Rebeller
Ryska vapen
Ryska stridsvagnar
 
Men när vågar man säga Ryska soldater? Inte ens igår vågade man riktigt ta steget fullt ut. Två referenser till Ryska uppgifter, men ingen till någon ukrinsk källa. Varför ifrågasattes inte uppgifterna om att sextiotalet ukrainska soldater korsat gränsen? Ingen dementi hade man sökt upp från Ukrainskt håll. Senare under dagen framkom andra uppgifter att dessa soldater hade flytt från striderna, men till Ryssland.
 
Vi kan snegla på Fria Tider som också skriver likande om händelsen. Man avslutar referenslöst med:
 
"Ukrainska soldater har upprepade gånger lämnat sina posteringar och sökt skydd i Ryssland undan strider. Den fjärde augusti överlämnade sig 438 ukrainska beväpnade soldater till ryska myndigheter. Totalt har över 500 soldater lämnats över till Ukraina från Ryssland utan större väsen."
 
De har dock en referens tidigare i texten till Reuters som grundkälla. Läser man där ser man att ALLA uppgifter är från rysk media eller direkt från den miltäre ryska talesmannen Alexei Ragozin.
 
Jag trodde att seriösa journalister, exv såna som jobbar på SR/Ekot alltid lägger till "enligt ryska medier" eller liknande.
 
Facit:
"Enligt den militäre ryska talesmannen Alexei Ragozin överlämnades ett sextiotal ukrainska soldater i utbyte. Enligt Ukrainas N-N. var detta sant/inte sant."
 

Kommentarer
Postat av: Pelle

Igår hörde jag Ekot säga typ "rebeller och ryska soldater". Det var första gången jag hört sådan tydlighet.

2014-09-03 @ 13:39:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0