Ryanairs kalenderflickor

 
 
När man ska harva sig igenom hela Ryanairs sidor för att få se antydan till ett slutpris ska man också skriva en en sån text som en bot tydligen inte ska klara av. Ordvalen brukar säga en del om företaget bakom sajten, och så även denna gång då man möts av denna text att skriva av:
 

Idag smäller det

 
Göran Greider liknar affärens öppning som en neutronbomb. Den kommer sopa rent på lanthandlare, möbelaffärer och dessutom späda på vår konsumism, det sista enligt mig själv. Se på DT-TV.

Stadens Centrumförening har i tidningar hejat på öppningen idag, men det måste väl samtidigt vara deras gravöl, spik i kistan och ett medgivande att de nu slutligen helt gett upp? Hur kan centrum överleva detta? När till och med gravölen kommer köpas på det stora centrumets kringaffärer.

Folk har redan köat några timmar, för att köpa värmeljus... Dessa nedanför är mina kära stadsgrannar, som sitter i paxad stol och orkar de härda ut till kl öppning så får de behålla stolen. Fem timmar får de nog sitta och njuta av att bli fotograferade, för jag var långt från ensam nyfiken som ville gå på morgonzoo. I bakgrunden syns de som står och köar.
 
Sittter man på en stol och är arbetslös kan jag förstå det, men inte annars. Och de som står i kön bakom klockan sex på morgonen förstår jag inte alls.

 
En vakt höll ordning på massorna.
 
Säger man att vi är utan religion i detta land ljuger man, man har bara inte förstått var kyrkan ligger. Men med dessa bilder hoppas jag att Du iaf ser var den är och vilken gud som tillbeds. 
 
Jämför budskapet med det vi bytte bort (Peace and Love) och detta mammons tempel med bankkonton utomlands.

Hur mycket värmeljus får man för de 350 miljoner som kommunen spenderat?

Vart ska pappret?

Vad är bäst för miljön, att slänga det i toastolen, eller i en papperskorg och senare till brännugnen?

Det är ju smidigt och luktfritt att kasta det ner i avloppet, men att rena vatten är en omständlig process. Man får ju ut nån slags rötning eller biomassa av det som kan användas på nåt återanvändbart sätt, men ändå.

Är det bättre att samla ihop det och låta det gå med de brännbara soporna? Man får fjärrvärme (och kraft i vissa fall) tillbaka. Det åtgår säkerligen inte så mycket energi som att rena avloppet.

Jag fortsätter som jag gör nu, men jag har funderat lite utan att varken undersöka djupare eller komma fram till något själv.

Ryska fängelser för Pussy Riot

Nadezjda Tolokonnikova i ryska punkgruppen Pussy Riot är en av två som sitter i fängelse. Efter en niodagars hungerstrejk har hon förflyttats till ett annat fängelse.

Det verkar vara läskiga platser, och namnen gör det inte bättre!

Mordvinien hette första platsen, och nu ska hon enligt inte entydiga uppgifter flyttats till ett fängelse i Tjuvasjien.

Bastun brann ner

Oj, aj , ij, ujjjj... Jag lider med den före detta bastuägaren som blev av med bastun sin!

Bastun ska ju eldas upp, inte ned.


Krav på jeans

Jag köpte ett par jeans på den norska kedjan för män som inte har så bra smak eller intresse för att välja fina kläder men som vill se i alla fall på håll OK ut. De håller ju kanske ett eller ett och ett halvt år, till priset av 300 kr. Säg att det blir 1 kr/dag innan man slitet hål i grenen där brallorna pajar först.

Vad skulle kraven vara på jeans, och vad skulle priset bli? Finns dessa redan?

* De ska hålla för dagligt (normalt) bruk i minst 4 år (inga hål).
* De ska inte vara slitna/missfärgade vid inköp (nära alla jeans ÄR det idag av modeskäl)
* Man ska kunna böja sig fram utan att rövdiket syns
* Det ska vara fickor fram och bak samt hållor för bälte
* Jeansen ska ha bra passform (individuellt - krävs mer än en modell och olika längder)
* Bomullen och färgmedlet ska vara ekologiskt
 
Håller de 4 år är det ju samma dagspris ungefär, men det är väl tveksamt att ekologiska braller är så mycket stadigare?
 
Enligt råd o rön verkar H&M vara bäst. 
http://www.radron.se/Upload/Pdf%20tidningen/dump-jeans-etisk-granskning.png
 
1000 kr för ekojeans: http://www.birdsandbees.se/product.html/knowledge-cotton-apparel---normal-fit-jeans?category_id=14
 
 

Doppa macka i choklad

När jag var liten doppade jag ofta mackor i varm choklad. Chokladen var godast om det var äkta "O'boy", men ibland fick man stå ut med den mindre söta hemgjorda som också hade mer klumpar.

Limpa var ju poppis och med smör och ostskivor på var det lätt att pressa ner den i koppen och sen snabbt upp igen innan brödet föll isär nere i koppen.

Med Husmans hårdbröd var det värre, för ibland var muggen lite för smal. Några "råttugg" på långsidan och sen kunde man få ner hårdbrödet. Det luriga här var att allt smör smälte medan man relativt länge fick vänta på att mackan skulle bli perfekt uppblött, så där så att den höll ihop men inte var knastrig alls. Ju äldre jag blev desto knastrigare föredrog jag den.

Det var också svårare att ha kvar ostskivan på hårdbrödet, men med långfingret kunde man nypa fast skivan så den kom upp ur muggen igen.

Besöksstatistik

Ojojoj vad ni är många som läser min blogg! En dag var det faktiskt 19 st. Men jag tror också att det var kanske upp mot 50 den dagen jag släppte bomben om kartritningsfusket i Dalafjällen.

Gul stapel visar antal inlägg (ej sulor) per dag. Har toppat på tre vissa dagar.
 
Det vore intressant att veta vilka det är som läser, men eftersom det är få som kommenterar (= allt jag säger är rätt) så har jag bara en liten aning via de som direktkommenterat (via luftvågor) om något jag författat.

Förbättrad 25mannaresultatredovisning

Årets 25manna hade ju inga resultat alls på grund av problem med datan. Men om man nu hade haft det så är det ju fortfarande nästan hopplöst att hänga med.

Jag inbillar mig att man skulle kunna göra en flanellograf (eller liknande halvmanuell konstruktion) som redovisar resultaten på ett sånt här sätt:

 
Tom plupp betyder att löparen inte växlat ut/startat än.
Gul plupp betyder att löparen är på banan och springer. Man skulle kunna ha att den börjar blinka då löparen blivit förvarnad.
Grön plupp betyder att löparen växlat över till nästa. 
Om det vid utläsningen visar sig att löparen stämplat fel byts den gröna pluppen till en röd.
 
Åtminstone kan väl nån hacker sno idén och programmera en app?

Varför blogga?

Tja, nu när tillväxthysterin gör att vi pressas att jobbajobbajobba för att sedan konsumerakonsumerakonsumera så finns inte mycket tid över. Sällan man har tid att sitta och prata djupt och länge. Men i mig finns många funderingar.

Så jag skriver ner dem här då så att vi har tid att shoppa mer. Snart öppnar kyrkan nere på stan också. Ladda plånböckerna!

Mer ätbart i våra parker

I en normal stadspark idag har vi en massa träd och buskar och en del blomsterbäddar.
 
Vore det inte bättre om vi istället för "tråkiga" lövträd hade roliga och nyttiga fruktträd? Som kommunens medborgare kunde plocka från, de som är intresserade. Man kan också ha stora hallonhäckar istället för såna tråkiga buskar som inte är till just nån nytta.
 
Man kan också byta ut de där blommorna till örter och kryddor som man kan plocka det man är intresserad av.
 
"Ja men tänk om nån tar allt då!" 
 
Ja, och? Bättre det är att ingen får nåt va?
 
Man måste lite lite på folks förmåga, och är det tillräckligt mkt träd och buskar så kommer det i alla fall vara mer än EN som hinner sno åt sig frukt och bär.
 

"Stop Russia"

Rysslands smyginvasion av Georgien har stoppats efter protester från länder runt om i världen. Dock kvarstår en viss gränsförflyttning.

Jag visar ett vykort som protesterandet i Georgien.


Reptileffektivitet

Ibland är det ett mål att vara effektiv. Vi har alla lika mycket tid, 24 timmar om dygnet ungefär, och det gäller att fördela tiden och använda den på ett speciellt sätt för att vara "effektiv" det vill säga producera eller göra många saker till en god kvalitet under en viss tidsperiod.

En viktig del i våra personligheter har vi med oss från arvet. När vi levde i flockar om 20-30 personer så var det viktigaste att tillhöra gruppen. Det fanns bara en grupp så vi kunde lätt fokusera på det. Att vara i centrum av gruppen kunde vara rent fysiskt viktigt också vid hot från vilda djur etc.

Från den tiden har endast 0,2 % av vårt DNA ändrats och därför är en av våra starkaste drivkrafter fortfarande att försöka var med i gruppen. En stor skillnad är dock att vi idag inte har bara en grupp utan väldigt många fler och också oerhört mycket större grupper att bevaka vår position i.

Att hela tiden bevaka sin position i en grupp, jobbet, föreningen, skolan, facebook, kompisgänget tar mycket kraft och energi. Ett sätt att effektivisera kan då vara att samla ihop som att man använder samma grupp för flera ändamål, man kan exempelvis bo nära de som man också jobbar med, som man spelar fotboll ihop med etc.

Det här med grupptillhörighet kan man också koppla till TV-tittande. Att se på TV är för vår del av hjärnan som är reptilisk som att tillhöra gruppen som är på TV:n. TV:n är så enkel att få vara med i att vi lätt slappnar av och kan lätt till och med somna i den "gruppens" närvaro. Hur många andra gruppen kan du somna i medan aktivitet pågår? (Ja, kanske ett tråkigt möte på jobbet men annars då..?)

När vi sänkt vår gard så till den grad att vi till och med kan somna framför den, så finns det inga spärrar som reklamen (direkt eller dold) behöver kliva över för att påverka oss. Vi fattar direkt att vi ska bete oss som de gör i TV-serier och vi tror direkt att vi faktiskt har ett behov av den där senaste prylen med den senaste färgen.

För att vara effektiv behövs målsättning, så att man kan mäta utfallet.

En aktivitet utan mål kan sägas vara ett tidsfördriv.
Ett mål utan aktivitet är självbedrägeri.

Det landar i att personlig effektivitet är att använda tiden så att vi når det mål som vi satt upp.

Några konkreta tips för att vara effektiv är svåra att ge, men några grundprinciper finns som man kan tänka på när man utformar hur man agerar.
  • Man kan hålla ungefär sju saker i minnet samtidigt (behov av att skriva ner, sortera bort inkommande intryck etc)
  • Det tar ca 45-90 sekunder att uppnå fullt fokus (se till att inte bli störd och gör en sak i taget)
  • Av det man gör på vägen mot ett mål är det bara 20% som ger 80% av värdet (enligt Pareto) (se till att identifiera vilka de där 20% är och skippa en del av det andra)
  • Vi drivs av lust - olust (lyft därför blicken och fundera om du ska göra det som kortsiktigt känns bra eller om det är andra saker som faktiskt tar dig mot målet snabbare)

Andlighet för alla

Andligheten i vårt samhälle är ofta begränsat till religiösa sammanhang. Det tycker jag är synd, för eftersom en stor del av befolkningen numera är mer eller mindre sekulariserade missar man en stor och viktig del av livet då andligheten inte är så närvarande utanför religionerna.

Jag skulle föreslå att skapa något som är andligt och där också ritualer och ceremonier finns som kan hjälpa människor genom livets svårare delar även om man inte valt en religiös väg.

Det finns ju en hel drös med new age-flummigheter, så detta får nog klassas som ytterligare en i raden...

Andlighet - för att jag andas
Andlighet - Ändlighet

Jag skulle vilja bygga ett ceremonihus. Det svåra blir att hitta de neutrala formerna, färgerna, symbolerna och uttrycken. Mycket är redan "bokat" så att säga.

Ceremonihuset ska funka för både ateister, men även troende av olika religioner.

Huset bör vara fyrkantigt. Inte av nån annan anledning är att det är enklast att bygga det så.

Man kan ha en kompass som visar väderstrecken. Vill man kan man ju ta reda på om det är nån speciell riktning som är viktig och använda kompassen för det.

Huset bör dekoreras med bilder från naturen. De är ju som de är och man kan ju tolka in precis det man vill i dem, eller anse att de bara är vackra eller intressanta. Frågan är om människor ska vara med, för då kommer frågan om vilka kläder de ska ha på sig, smycken, frisyrer etc. Inte ens nakna människor är så lätta av avbilda så kanske ska man undvika det?

Man kan välja material som trä eller sten eftersom de är naturliga. Träet är ju mer åt ändlighet och sten mer åt andlighet så kanske sten är bättre trots allt.

Huset ska vara en plats för eftertanke, för att ge ro och lugn och utan så mycket intryck utan att man ska få ge sin inte andlighet en chans att användas.

Vi får väl se var jag börjar bygga...

Dagens ord

Fåntratt.

RSS 2.0