Ryssland smyginvaderar Georgien

I dagarna haller Ryssland pa att skramma sina grannar att inte skriva pa EUs samardetsavtal for ost. Ett av landerna som utsatts for press och hot ar Georgien. 
Bild: EU bevakar.
 
Uppgifter finns nu att Ryssland smyginvaderar Georgien genom att under senaste tva veckorna bokstavligen flytta fram sina granser.
Det galler sydossetien och Ryssarna har hittat en gammal karta fran 1922 som de nu forsoker aterstalla gransen till.

Ryska armen bygger nytt staket varje gang nan 100 meter in pa Georgiskt territorium. Georgien har framfort detta faktum internationellt men ingen verkar villig att stota sig med Putin genom att stodja Geogien.

Georgiska armen vagar inte hellet gora motstand for da ar ett nytt krig mot Rysland ater ett faktum.
 
En gaspipeline kommer med den nya gransen att ga 1600 meter pa ryskt territorium.

Jag har bildert pa detta som visar laget igar 28 september 2013. 
Ryska soldater.
 
Protesterande georgier.
 
Den nya gransen tydligt markerad.
 
Det ar nagra familjer vars hus bytt land. De fick ett fatal dagar pa sig att flytta ut innan marken beslagtogs.
 
 
Bilderna ar publicerade med tillstand, och de samt mer text finns pa foljande sida:
http://translate.google.com.ua/translate?sl=ka&tl=sv&u=http%3A//www.sazogadoeba.ge/index.php%3Fpost_id%3D952

Dagens ord

Hästhov.

Free Pussy Riot

 
 
 
 

Po reagerar mot gruvvansinnet

I Sverige är det rena rama slakten på våra naturtillgångar under mark. Gruvbranschen är helt galen.

Det började med att näringsminister Per Westerberg (vars bror Lars strax skulle kliva på som vd för Gränges) ändrade lagen från att skatten på gruvvinst var 50% till att bli 0,05%.... Var de riktigt sjuka?

Som utländskt företag får man "gratis" tillgång (1200 kr för hela databasen Mineral och bergartsresurser) till alla gjorda undersökningar som SGU gjort om var det finns malm. Dessa ska dessutom digitaliseras för att bli ännu lättare att få gratis.

Bergstaten ger tillstånd till undersökningar, provbrytningar. De kollar inte om företaget som söker är seriöst eller hur deras ekonomiska situation ser ut och i princip alla som frågat har fått OK. 
Här är det givits OK att undersöka för mineraler. Källa Bergstaten.
 
Här är det givits förbud mot att undersöka för mineraler. Källa Bergstaten.
 
Staten bygger gärna ut vägar och järnvägar och fixar nog även till hamnar om det behövs, utan kostnad för gruvbolaget.

Lagen är också så utformad att gruvbolaget kan gå i konkurs när det så är lämpligt och då är det markägaren, oftast kommunen, som får städa upp allt som lämnats kvar.

Förutom detta då så är det också en stor brist i att miljön samt de som råkar bo där (ofta samerna) inte alls prioriteras. Gruvan anses viktigare än till och med naturreservat.

De som jobbar i en gruva kan flygas in, bo i baracker och inga skatteintäkter går till staten. Det enda bidraget blir "runtikringsaker". Och en halv promille av vinsten, om de nu får en vinst.
 
Ansvarig: Annie Lööf.


Detta var min sammanfattning av Po Tidholms artikel i DN.seDagens ord

Det man inte hinner idag, det hinner man aldrig.

Små saker man kan göra

För att vara en god medborgare och göra sitt i miljöfrågan kan man göra små saker med god disciplin och konsekvent.

Gör man nog många småsaker behöver man inte ha dåligt samvete för att man tar flyget till Thailand en gång om året eller kör SUV. Samt äter mer stekt rött kött än vad som är nyttigt både för kropp ock klot.

  • Plocka upp alla aluminiumburkar (för det går åt eorhört mkt energi att smälta ny aluminium)
  • Tag trapporna istället för hiss/rulltrappor (sparar el)
  • Ge lite pengar årligen till Greenpeace och nån annan organisation som jobbar med mänskliga frågor (dämpar dåligt samvete)
  • Släck lyset i alla rum man inte befinner sig i (sparar el)
  • Släng ingen mat om den inte är uppenbart dålig (lukta o smaka! sparar mycket energi genom minskat svinn). Släng in saker i frysen om det närmar sig bäst-före allt för fort.
  • Stäng av alla stand-by-apparater varje natt (sparar el)
  • Sortera noggrannt alla plastsaker till återvinning, exv linsförpackningen dels i metall och dels i plast (minskar avfallsberget)
  • Överväg alltid oerhört noga inför varje inköp, Behövs prylen, är den miljömärkt, har den bra kvalitet? (minska slöseri med saker och vägra köra lågkvalitetsprodukter för att lindra åtgång av råvaror)
 

Protestera mot konsumismen

Det ska öppna ett varuhus i den lilla staden 25 oktober. Varuhusets fallosskylt med reklam är så stor att alla andra byggnader i staden ser löjligt små ut i jämförelse. Jag har ännu inte orkat dra i tråden på vilken fin semesterö stadsarkitekten solade sig medan den gamle mannen som driver varuhuset satte skylten på plats.
 
Det är snart premiär och i perfekt stil, allt enligt vad jag lärde min i kursen om marknadsföring på psykologisk basis, så har man fått till en oerhörd hajp kring öppnandet. Det betecknas som en fest, och jag gissar de menar köpfest. Att det är lika festligt att bränna sina löneslantar på saker som att bränna det på at var kung i baren är fascinerande.
 
Jag funderar på en motvikt, men vad ska det stå på skyltarna? Tar temat generation X.
 
- Slut på servetter och värmeljus - Åk hem!
 
- Ingen Konsumism Endast Allvar
 
- Ja, låt oss köpa lite billiga varor som några söta barn sytt åt oss!
 
- Korv 5 spänn - Tur det är mkt lite av den ledsna grisen i varje
 
- Byt kök som du byter underkläder!
 
- Köp det billigaste först och sen det dyraste när du insåg kvaliteten - Köp två betala för två!
 
- Alla andra gör det ju så då gör jag det också!
 
- Bojkotta de lokala småhandlarna! De tänker bara kortsiktigt och miljövidrigt!
 
- Gärna restaurangbesök men först en rejäl shoppingrunda!

Gidlunds avsked

En stor människa har lämnat oss, Kristian Gidlund har avlidit. Jag minns honom från de gånger han sommarjobbade på min arbetsplats. Hans far jobbade på samma division som jag och Kristian var där i alla fall några somrar. Vi träffades mycket sporadiskt efter det men jag minns att han blev en mer öppen människa när han blev lite äldre.
 
Att läsa hans blogg I kroppen min kan vara smärtsamt, men hans rakhet och poetiska ord har fångat många läsare som också öst kärlek tillbaka.
 
Mina tankar åker igen till att fånga dagen, att njuta av livet medan det finns. Vad är viktigt och vad ska man strunta i, att göra och att bry sig i?
 
Hans sista blogginlägg fick skrivas av hans familj men orden är hans och de låter så här:
 

"Så föll ett långsamt regn genom trädgården.

Och jag gick ut för att stilla en oövervinnerlig törst."

Kristian Gidlund

Svart på vitt

Det är många som renoverar sina hus och slående många gör det på ett liknande sätt. Resultatet blir vitt vitt vitt, men med svarta inslag. Fondtapeter med stora mönster, gärna svart, är vanligt.

Svart kakel i köket, vita IKEA-lampor i rymliga rum och svarta soffor.

Men hur kan det slumpa sig att så många har samma smak? Eller snarare hur kommer det sig att så många följer modets nycker? Kommer de renovera och bygga om köket när det blir inne med nästa kakelfärg (om det nu ska vara kakel alls då).

Bättre att köra med sin egen smak och stil, och har man inga såna så väljer man nåt klassiskt som är praktiskt, hållbart och med bra kvalitet.

Det är bättre att arbeta än att supa

Ja, som rubriken anger, så har vår kära chefsekonom Borg just uttalat sig. För mig handlar uttalandet om hans människosyn. Som att det är det valet folk i allmänhet gör, var dag.

"Ska jag gå till jobbet eller ska jag supa? Hrm...." Pannan i djupa vecka och de flesta väljer ändå jobbet trots att det var lockade att ta till flaskan.

Menar han att de som super har valt det? Istället för att jobba? Eller hur ser han på alkoholister och ungdomar som super för mycket? Att de får klippa sig och skaffa ett jobb?

Herregud, en alkis kan väl inte supa varje dag, det är väl bara att göra det "andra valet" en morgon, det vill säga att börja jobba! Och vips så har vi inga alkoholister kvar och ännu fler som bidrar till samhället.

Skål!

Caek

Caek, är det internetslang för Cake? Bakade produkter.

Eller är det en blinkning till Encyclopaedia Britannicas interna uttryck om artiklar som var skriva av lata studenter och som egentligen bara var tjurskit...
 
 
Och så har jag avslöjat varför Stoltenberg förlorade valet! En allt för krusidullig mustasch kan fälla även den bäste! 
 

Färger

Svart-vitt.
 
 
 
 
Lila.
 

Nosatalagi

Det finns de som minns saker och som får tillbaka gamla (goda) känslor från förr (oftast från barndomen). En sån känsla av gamla lördagar får jag av denna låt:


Frågan är vilket program jag tänker på! 
 
Vidare googling på det ledde till denna fantastiska sida där man kan hitta massor av gamla radioklassiker och annat ljudgodis från 80-talet. Hoppas den inte är olaglig så nåt piratjägare raderar den... eller denna blogg blir blockerad av känsliga webb-läsare. Många pärlor varav jag rekommenderar detta Sommarprogram med Kjell Swanberg som har tydliga julinslag (fast det var ju inte 80-tal men så hörvärt ändå). 
 
Och programmet? Det var Platt-etyder.

Höstrött

Vad har nån sagt? Hösten rodnar.

Vattensprängningsbubblan

Jag och en go vän var på nån slags festlighet och träffades där man går efter en stund. Det var lite problem med avrinningen av "vatten", och vi var kreativa nog att komma på den galna idén att man bara borde spränga bort vattnet.

Lösningen att spränga bort oönskat vatten var en så bra idé den tiden på dygnet att vi sade att det borde räcka att starta nån slags firma och ta in investeringskapital för. Vi skapade en affärsidé och genast fick vi cirka 10 glada vänner att hänga på idén. De kastade upp pengarna på bordet, kanske en tiokrona var.

Det blev ett affärsföretag, nån slags introduktion på nån slags börs, men det enda som presenterades var att 10 pers trodde på idén, inte avad idén var eller hur mkt de satsade. Men affärsidén är väl tveksam.. att vid oönskade vattensamlingar helt enkelt spränga bort vattnet. Jaja. De tyckte det var nog bra för att satsa en tia! 

En gammal C64 och en miniräknare + ett papper med ett schiffer bokstav för bokstav och en koppling till några index och ev andra parameterar, gjorde en automatisk funktion som styrde nånting i "bolaget".

Ett år senare var det kanske 120 kr där eller nån annan sån löjligt liten summa pengar.

Det fick ligga kvar.

Kommande år var det något som hände, kanske var det några som investerade, och på nåt skumt sätt så såg fler en uppgång, kanske till och med nån robot som såg fel?? Och plötsligt köptes det massor, eller investerades i idén som många andra troode på. Det blev en gigantisk snöbollseffekt! Trots att ingen såg vad idén egentligen var, eller att det inte fanns nån som helst verksamhet. Det räckte att det var 10 som trodde på det, och sedan fler och fler som trodde på det som några andra trodde på...

När jag tittade på det ett år senare var det, håll i er, 2002 miljarder SEK där!!! Jag blev livärdd, en sån bubbla! Hela världsekonomin stod på sepl med en sån gigantsik kracsh! Och vi hade ju inte lurat folk precis, vi hade inget lovat, men det kunde ju framstå som att vi försökt lura alla. Det var inget ont menat utan det bara hade rullat på. Den lilla snöbollen hade vuxit till en enorm best!

Jag fotade av all info med en kamera, även kodningen med schiffret.

Räddningen var en teleporteringsapparat, som även funkade i tidsrymden.

Innnan det var dags att resa, jag tror framåt i tiden, så såg jag mitt namn på en halvtom kvällstidningslöpsedel och exakt de foton jag tagit. Någon hade kunnat hacka det hela, eller var det att jag var tillbaka i dåtiden, oklart...

Skönt i alla fall att vakna!

Kallak

I Kallak utanför Jokkmokk ska vi se om vi är kortsiktiga eller långsiktiga.

Det planeras för ett stort dagbrott, som på sikt ska bli ca 400 meter djupt.

400 meter. 43 sekunder i världsrekordfart. Rakt ner.

4 hundra meter djupt hål. För evigt. "Evigt", nästa istid kanske sopar igen spåren. Men det kommer inte fylla på den malm som tagits upp, möjligen med grus.

Det finns hur mycket som helst att läsa om detta och själv bara häpnar jag. Det FINNS folk som bryr sig! Det är "jätteprotester" mot det hela. Jag gillar att folk är engagerade!

http://www.whatlocalpeople.se/projekt-kallak/
http://kvikkjokk.nu/tag/kallak/
http://kolonierna.bandcamp.com/
http://supermiljobloggen.se/nyheter/2013/08/smb-i-kallak-gruvan-som-splittrar-jokkmokk

Och namnet då, Beowulf: han blir dödad i det slutliga slaget. Vi får se hur det går i verkligheten.

Riv aldrig en järnväg

Man har ju genom året lagt ner järnvägar då de inte används tillräckligt mycket. Det är svårt att argumentera emot.

Trafikverket vill nu lägga ner 20 banor enligt DN.se.

Min syn är dock att man inte ska riva den. River man upp och tar bort korridoren kommer den att byggas igen och då kan man aldrig mer få tillbaka järnvägen då samhället ändras och man åter vill uppta trafik på den platsen.

Stäng, men riv aldrig!

Två stora starka till frukost

För några år sen började jag få problem med baksidorna i låren. Svagare muskler och mycket sittande på kontorsstol som hindrar cirkulationen är nog orsaker.

En sak som kanske har hjälp (förutom styrketräning och stretch som är drygare) är att käka lite extra magnesium.

Jag har kört med apoteket Apotekets 120 mg tabletter och det verkade vara fina grejer. De tog slut så jag köpte nya, men de hade bara 60 mg, och även sötningsmedel! Besvikelse.

En till tur till apoteket "Kronans drogaffär" visade sig sälja Gevitas dunderstarka, 300 mg-tabletter! De har inte heller sötningsmedel, då de har en glättat yta för att sväljas hela, och priset var ungefär samma som de som var fem gånger så svaga tuggtabletterna.

Efter gårdagens hårda träning blev det en stor dos, två starka tabletter till frukosten (som även bestod av några mer ingredienser).

Som bonus hjälper de mot käkspänningar efter intagande av centralstimulerande medel. I alla fall enligt skribenter på ett obskyrt internetforum.

Dassigt papper

När man tvättat händerna på en "offentlig" toalett finns ofta nån slags pappersservetter att torka händerna på. "Förr i tiden" var dessa pappershanddukar av EN sort, var man än var. Ni vet de där som var vikta på mitten, och sen med två inslag från långsidorna. Ofta var de fel väg i antingen en sån "automat" ovanför tvättstället eller så i SJ's små korgar på tågen.


Nu är det moderna saker, men ajajaj så smuliga de är! Det är som att så fort de nuddar en droppe vatten så går de sönder. Det blir en klump men pappersmassa som ej håller ihop.

Man får nästan ta två/tre stycken för att vettigt kunna torka av sig.

Smart sätt att sälja mer, eller är det så noga att de ska vara vitare, mjukar och med pressat mönster på att form går före funktion?

RSS 2.0