För hundra år sen: Försvaret främst

Jag var på museum och har därifrån med hjälp av mitt foto och Inkscape digitaliserat denna gamla valaffisch som innehöll Högerpartiets slogan "Försvaret främst". 
 
Man ser den bågspännanden vilden, som var inspirerad av nåt gammal uppror med en gammal svensk kung. En vårdkase, och sedan den stora hemska fågeln som symboliserar den lede fi. 
 
Konstnär var Gunnar Widholm.
 
Försvaret främst, Högerpartiets slogan och valaffisch i valet 1914. 

Man kan till och med köpa denna i nytryck idag.
 
Jag ser att motsvarande bildspråk används även idag, men man kan då konstatera att dessa samhällen ligger kvar på den som vårt var i för 100 år sen. Fast vårt samhälle var nog mottaglig för liknande propaganda långt efter 2014.
 
Idag är affischen åter högaktuell då försvarsfrågan har lyfts fram ur garderoben.

Slow art

Man kan se på slow art-utställningar. Folk som väver mattor av trådar som de färgar innan för att få önskat mönster. "Syr" klänning av glasbitar. Broderar extremt små stygn. Viker massor av skinnbitar för att göra en kläning.
 
Eller så åker man till ett jättedetlajerat område i fjällen och ritar en orienteringskarta. Man går där bland höjder och stenar. Branten där, är den en brant eller är det bara ena sidan av en punkthöjd? Reglerna säger hur tätt deltaljerna får ritas, så säger ock reglerna hur en limerick får skrivas, hexametern styrs av sina daktyler. Likväl är det slow art, långsam konst, en konst inom ramar att rita en orienteringskarta. 
 
Skapandet, samtidigt som man funderar på hur en orienterare i sin tävlingsfart uppfattar det jag ritat och terrängen, njutningen denne har, och svårigheterna att inte falla i banläggarfällorna, det är en långsam form av skapande. Men rogivande och kreativ process. Den får ta den tid det tar. 
 
En sten kan ta nån minut att rita in. Inte med GPS och superbra underlag, men om man ska stå lite och fundera om det är en punkthöjd eller om den är nog stor.
 
Tur man inte skulle ta betalt för det bara...
 

Ryktet om singelstrumpan klart underdrivet

Tänkte mig att sortera strumporna. Jag har alltid trott att myten om singelstrumpan varit överdriven, men icket! UNDERdriven!
 
28 singelstrumpor radade jag upp, och till den utanför bild en stor hög av svarta tunnstrumpor som inte var lika, men oerhört nära. Gör sig inte bra på bild då det kan vara små nyanser i sömnaden som skiljer dem åt.

Nu gäller bara att para ihop dem efter bästa förmåga...

Samisk konst ett vapen för kulturintegration

Jag spår en samisk vinter och en fantastisk sommar 2015!

1. Sofia Jannok spelar 20 feb i Uppsala och det har annonserats MASSOR i Uppsala. Mer info

2. Kitok
Bäst just nu med fräsch hip hop om Jokkmokk. Som en modern Euskefeurat som varje norrbottning bör känna igen sig i. Magnus Ekelund tog sitt samiska släktnamn som artistnamn. Paradise Jokkmokk

3. Maxida Märek
Sjunger på Mando Diaos låt som är officiell VM-låt för jippot i F"häst"lun som hålls feb/mars 2015 Tuff brud. Hon återkommer också senare i listan! Love last forever

4. Katarina Rimpi
Alltid aktuell, som gör sin gärning inom de flesta grenar som samisk konstnär.

5. Barbro Poggats
Fantastiska målningar! Hon tog också initiativ till att bojkotta Jokkmokks marknad på grund av gruvetableringen i Gállok (Kallak).
 
6. Mimi Märak, Maxida Märak och Anders Sunna i Suophanterror vill avkoloniasera Sapmi
En trio som använder konsten som vapen i kampen mot bland anant gruvplanerna i Kallak utanför Jokkmokk och vill också ta tillbaka Sapmi, samernas land. Kallak karta och mer info.

7. Utökat skjutfält
Man vill utöka område för vapentester utanför Jokkmokk, och det kommer drabba inte bara rennäringen utan även turistnäringen. Kulturen är samernas vapen. Detta borde vi alla anamma. Protester sker.
 
8. Man kan se Skrot-Nisse på samiska
Finns på SVT Play.

Så samisk kultur gynnas på ett märkligt sätt av den utökade exploateringen av Sapmi! 
 
Konfrontation ligger och lurar och gör även inom andra områden där samerna så klart känner sig trängda av det moderna samhället. Men här måste också en annan syn användas. Att kulturen bladas in i samhället är positivt! Här tycker jag mig se en positiv trend.

Men det gäller att få till det här med att sy ihop renskötseln också med det moderna samhället. Mobiler, helikoptrar, skotrar, 4-hjulingar ligger på plussidan medan järn-/vägsbyggen, skjutfält, gruvor och turism i renbetesland ligger på minus. Dialog är nyckelordet, men också, eftersom samerna är i minoritet krävs att samhället i övrigt är extra respektfullt.
 
Skulle jag få önska är det att kulturvapnet används på ett fredligt sätt och genom sin påbörjade integration banar väg för en efterlängtad integration av övriga delar av samekulturen är de rent konstnärliga i dagens moderna Sverige på ett jämlikt sätt.

RSS 2.0