Lugnt på #Euromaidan (Uppdaterad): Fyra döda på Maidan idag

Jag skrev nedanstående inlägg tidigt imorse. Jag anade inte hur nära jag själv varit dessa strider, som idag 18 feb 2014 blosade upp och som bara idag krävt fyra (4) människors liv. Dödade av sin egen polis. (Nu kl 18:28 7 dödade, och uppgifter om 2 dödade poliser.)
 
För senaste nytt läser man lämpligtvis Kyiv post.
 
(Text nedan skrevs innan dagens upplopp började).
 
I Ukraina tändes upprorets låga igen i slutet av 2013 då presdident Yanukovitj inte höll det han lovat om EU-närmandet. Då han vred sig mot Russland och Putin fick det droppen att rinna över. Protesterna ledde till kravaller i Kiev och ockopation av offentliga byggnader. Det spred sig i landet till andra städer. Inte bara i den mer "Europeiska" västra delen utan också i de mer rysktalande östra delarna visade det sig att man ogillade presidenten, men mest det oerhört korrupta systemet. Här är ett litet axplock på hur presidenten (och oligarker) tjänar fett med svarta pengar genom att utnyttja sin politiska makt.
 
Det tre oppostitionsledarna Klitschko, Yatsenyuk och Tyagnibok talade så gott de kunde till folket på Maidan, självständighetstorget i Ukraina som snabbt blivit en tältstad omgiven av barrikader. Det var lång tid och kaos, och staten slogs mot medborgarna med den hårdslående specialpolisen Berkut och även Titushkis, inhyrda unga arga män som slåss mot (svart) ersättning. Minst 4 personer dödades av skott från polisen.
 
Politiska fången Timoshenko har börjat agera från sitt fängsel, och nu börjar oppositionen komma fram till vad de (men kanske mer vad som folket) kan enas kring.
 
De viktigaste är nu att Yanukovitj måste avgå och att den nye preidenten måste få mindre makt dvs ett mer domokratiskt styrelsesätt. Man ska dock komma ihåg att det är också många som av olika anledningar stödjer regeringen och preidenten.
 
Den politiska processen rullar sakta på, men presidenten har ingat att vinna på att backa från sin post: dels var det valfusk då han valdes och dels har han tjänat så mycket olagliga pengar att han inte kan backa. Han kommer enligt mig aldrig ge sig frivilligt.
 
Som av en händelse hamnade jag häromdagen på Euromaidan och där är det lugnt nu men de som bor där har ordnat det hela mycket noggrannt.
 
Barrikader omringar torget.
 
Tältstad som har både internpost, kök, post, bajamajor, städpersonal och säkert mer som jag inte förstod.
 
En stor scen där det hela tiden är uppträdanden eller politiska tal.
 
Demonstranterna är redo att möta motstånd från polisen, här är färdiga "raketgevär" och det finns också en milis med diverse vapen och sköldar som patrullerar torget.
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0