Ingen vinner på sanktioner

Läser på SVD.se där Teresa Küchler resonerar att ingen vinner på sanktionerna, förutom Ukraina. 
 
Om EU drar den slutsatsen också, kommer då Ukraina bli lämnat i sticket? Och då snart uppätet av Putin lagomt innan 25 maj eller i samband med den omröstning som sker?
 
Bert Ohlsson:
Vem har något att vinna på uteslutande konfrontativa handlingssätt gentemot Ryssland? Vilket förhållande vill Europa ha till Ryssland om 30 år? Behöver vi en syndabock?

Teresa Küchler:
Oj. Ingen har något att vinna på en konflikt med Ryssland: alla EU-länder har djupa handelskontakter med Ryssland, och flera länder är helt beroende av rysk gas- inte minst fattigare länder i det gamla Östeuropa, men också Tyskland tex. Angela Merkel har ju dessutom lovat att på några år fasa ut kärnkraften, så hon kan få ont om energi-alternativ. Att EU var alldeles för avhängigt av rysk energi är inget nytt; EU-kommissionen har i åratal försökt få till en gemensam energipolitik där man gemensamt gör upp om stora energiavtal men också sätter hårt mot hårt mot ryssarna. Men enskilda länder har slutit bilaterala avtal med Moskva i vilket fall och struntat i EU-kommissionens försök. Men det tar inte slut där: europeiska företag har stora projekt och investeringar i Ryssland; fabriker, filialer, tillverkning... europeiska byggnadsföretag är inblandade i ryska infrastruktursatsningar, och europeiska företag säljer bilar, vitvaror, lyxprodukter, läkemedel – ja allt möjligt – till en växande rysk medelklass och överklass. Slutsats: INGEN har något att vinna på sanktionerna. Förutom kanske Ukraina då, om sanktionerna verkligen får ryssarna att trappa ner sina ambitioner för Krimhalvön och Ukraina.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0