Lunchavlyssnat

Satt på restaurang där man kunde äta buffé eller annat.
 
På vänster sida satt ett par, hon en vacker kvinna med stilig klädsel och smycken som stack ut och syntes. Han, jobbade på en biluthyrningfirma av jobbkläderna att döma. Han var utan smycken.
 
Hon föreslog nåt om att äta i Stockholm, men han klagade på att det var drygt att åka bakis 20 mil. Men sen kom han nog på att han lovat att vara mer positiv i deras förhållande. Så, han berömde henne för att hon hade tänkt. Tystnad. Reflektion: måste han bli bakis just för den resan? Kunde han inte hålla sig nykter eller vad är problemet?
 
Fokuserade på andra sidan, en typ sexåring åt pannkakor och mamman satt bredvid mig. Just när de satte sig började mamman prata i mobilen. Just i den stunden då jag tyckte att hon borde ägnat sin uppmärksamhet på barnet.
 
Det var "farmor", dvs svärmor, som visade sig nog vara fd svärmor. Mamman tilltalade henne vid förnamn och sade att hon inte visste nåt om hur de hade det! Nå, de hade bestämt sig för att flytta isär och i affektion avslöjade mamman något för sitt ex's mor nåt som han gjort, förra gången de flyttat isär.
 
Sen var de lite mer sams, och dottern åt mycket väluppfostrat inte bara pannkakor utan även salladen på lilla assietten bredvid. Jag sökte lite ögonkontakt men det är hon väl lärd att inte prata/kontakta främlingar. 
 
Mamman lade på, och jag tänkte vad skönt! Nu kan barnet få den uppmärksamhet som hon behöver. När de (för en gångs skull?) sitter och har tid för varandra. Barnet klagade på att det var kallt till mor, som inte riktigt hörde det. Nä för då ringde det igen, och det var exet/sambon, lite oklart. Hon talade om vad mor hade sagt och jag tröttnade helt på att höra på.
 
Jag sade till barnet att hon var duktig på att äta, kom inte på nåt bättre, mamman liksom hörde det kanske, men satt i mobilen och kunde väl inte live-rapportera så hon kom lite av sig. Barnet reagerade inte, men jag vände mig om och gav henne ett leende i alla fall och hon mötte min blick, lite trött och uttryckslöst. Jag hoppas att barnet den lilla resten av lunchen som var kvar fick lite mer uppmärksamhet av sin mor än av en fullständigt främmande gubbe so mråkade sitta bredvid.

En allt för god jul

IKEA har på sin jättelada här i den lilla staden en jätteaffisch där de uppmanar oss alla att göra som riksbankschef Ingves att "köper grejer"(vid 8:10)! Vi ska ju associera en mysig jul med en affär, och på en affär, shoppar man...
 
IKEAs framgång bygger ju skattesmitning samt att med god design kombinerat med smarta lösningar, få oss att byta kök och inredning i samma takt som modet svänger.
 
Kunskapen om att vår konsumtion inte är hållbar är mycket lättillgänglig idag. Jordklotet kan inte klara av den takt vi i dag konsumerar resurser. Det som IKEA (och så klart i princip hela vårt samhälle) bygger på.
 
Jag tycker att konsumtionshysterin går i taket under juletiden, så pass att jag känner att reklamen borde sett ut så här:
 
Tänk efter nu, du har chansen innan du bidragit till att julshoppat ihjäl planeten!
 
 

Putin sover inte

Antalet ryska militära övningsdygn både till sjöss och i luften ökar markant i år. Siffror kommer dock från en rysk rapport, men glöm inte de egna rapporteringar som vi har dels om fjolårets bombövning mot Sverige under påsken samt den nyligen genomförda kräkningen av svenskt luftrum som rysk flyg genomförde. Och som fortfarande förnekas från Ryssland.
 
Idag låter en medarbetare på FOI oss veta att Ryssland invaderar Ukraina.
"Det finns fog för att tala om en militär rysk invasion av östra Ukraina. Det menar Fredrik Westerlund, expert på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Men i USA och Västeuropa är det få som vågar ta ordet i sin mun – delvis av rädsla för en militär kedjereaktion" skriver DN.se
Han säger vidare att ryska trupper funnits i Östra Ukraina sedan augusti och att de rör sig in och ut ur landet. Nyheten är knappast att Ryssland invaderar Ukraina, det har redan erkänts på Krim som senare annekterades. Nyheten är att det nu uttalas öppet, i alla fall i Sverige.
 
En rapport från Bellingcat visar hur troligt det är att planet MH17 som skjöts ner över Östra Ukraina skjöts ner av en rysk BUK-missil. Fordonets väg genom Ryssland och Ukraina har noggrannt undersökts och slutsatsen blir att en BUK-avfyrare från ryska 53:e "Antiflygplansbrigaden" från Kursk avevk från resten av sin grupp, och att detta stridsfordon var i separatisternas kontroll "...on July 17th and transported it from Donetsk to Snizhne on a transporter. The Buk missile launcher was unloaded in Snizhne approximately three hours before the downing of MH17 and was later filmed minus one missile driving through separatist-controlled Luhansk."
 
CNN stänger sina sändningar i Ryssland efter en lagändring i Ryssland. De hoppas kunna återvända.
 
Putin öppnar en internationell "Nyhetsbyrå" som kallas Sputnik News idag. Ska bla anställa 70-80 journalister i Helsingfors. Den som presenterade satsningen på att ge världen "alternative viewpoint on the world events" var ingen mindre är propagandaspecialisten Dmitry Kiselev. Ja, den Dmity som hävdade att Bildt var CIA-agent och visade hur dekadent Sverige är genom att visa Biss och Kajs, och som påstår att svenskar är sura för förlusten i Poltava 1709... Internet är platsen för krig.
 
Är du redo? Har du ett immunförsvar?
 
Sover DU?

RSS 2.0