Studentlån makes the world go round

Som student kan man låna pengar av staten för förmånlig ränta. 
 
2828 kr kan en heltidsstudent få på fyra veckor och man kan låna 7120, så summan per fyra veckor (en månad) blir SEK 9948. Finns även ett tilllägg för de som har barn.
 
Det finns ett studentkort som heter Mecenat. Kortet ges ut av Mecenat AB i samarbete med Sveriges studentkårer. Mecenat har god kreditvärdighet.
        
Mecenat AB säger sig underlätta för de studerande genom att förmedla rabatter och förmåner som är relevanta under studietiden.
 
Kortet funkar som 
  • Student-id
  • Reserabattkort på SJ, SAS, Malmö Aviation, Swebus, ett antal lokaltrafikbolag, m fl.
  • Berättigar till studentrabatt hos tusentals företag över hela landet
  • Användar-id för Mecenat e-handel och andra webbaserade tjänster.
Mecent har som sin slogan för kortet:

 Mecenat - Nyckeln till ett rikare studentliv

Man säger alltså att man kan bli rikare genom att få rabatt, på saker som man köper. Inte illa lovat!
 
I en reklamfolder visar man hur man som god studerande samhällsmedborgare ska konsumera maximalt med sina lånta pengar. Jag låter här skina genom vad jag anser att samhället av idag förväntar sig att en medborgare ska göra: konsumera!
 
Jag studerar bilden i foldern som ser ut så här: 
 
 
 
Jag reflekterar över dess innehåll. Vad är det för tidshorisont?
 
Morgonfika, 30 kr istället för 50 kr. VA? Ska en student äta nåt annat än havregrynsgröt i sin lya? Jag antar man menar en croissant och en slät kopp kaffe som morgonfika på nåt müsigt fik?
 
Köp en Macbook Pro. Man sparar (inte tjänar) 1000 kronor! Av 10295 kr... Idag höjs också priset på en sån Mac till enligt uppgifter 14 495 kr. 
 
Kläder sparar man från ursprungligt pris på 2298 ner till 2068 kr. Zalando, jag är gammal nu, har ingen aning om vad Zalando är, men kläder för 2 lax i månaden, inte illa! Studentoverallsmärken, frackar, långklänningar och onepieces för korridorsfikat tarvar sin budget!
 
Mat från ICA sägs ge rabatt från ordinarie pris 550 till 350 kr! Vilken rabatt!! Men med mat för bara 500 eller 300 kr blir det inte många månader man klarar sig utan att svälta ihjäl... om maten är nånstans i relation till klädinköpet vill säga. Jag antar man räknar på de saker som ges rabatt på, men inte på det som är nödvändigt för livsuppehället. Det ger en överdriven bild av hur stor besparing procentuellt man kan göra på att shoppa nudlar på ICA.
 
Klippning 600 -> 450 kr. Ojoj, det är de där studentbalerna som drar va? 
 
Om man då jämför med vad en normal budget för en student per månad säger så blir det detta. Budgeten är från 2012 men priserna har inte ändrats mycket sedan dess.
 
 
Då tar jag dessa siffror och ser i vilken drömvärld som Mecenat anser att en student ska skuldsätta sig in i!
 
Jag räknar högt från SFS budget och får då att om hemutrustning endast består av dator bi det 390 kr/månad, kläder för 590 kr/månad, Mat, 2033 kr/månad och klippning för 400 kr/månad om man bara köper tandkräm för resten.
  Mecenat SFS "Mecenatmånad" 
Dator 10295 390 2,2 år
Kläder 2298 590 4 månader
Mat 550 2033 8 dagar
Klippning 600 400 45 dagar
 
En mecenatmånad är alltså bara en dryg vecka vad gäller mat, 45 dagar för klippning, 4 månader för kläder och hela 2,2 år lång månad för datorinköpen.

Kommentarer
Postat av: MA

Vi måste alla ställa upp och konsumera för att få upp inflationen.
Mat för 550kr från ICA räcker långt till de måltider som tillagas och äts i korridorköket när varje frukost äts på det müsiga fiket, lunchen äts vardagar på en pizzeria nära campus och kvällsmålet består av något av vad som finns att tillgå på studentpubens meny.
Skulle det ändå vara alltför ödsligt i skafferiet i väntan på nästa utbetalning från CSN går det att tigga eller stjäla lite mjöl och ägg från en korridorsgranne samt toppa anrättningen med några klickar ur den mjukosttub en överliggare, som ingen i korridoren längre minns, lämnat i kylskåpet och där bäst-före-datum passerades redan under dennes fjärde termin vid läroanstalten.

2015-04-29 @ 21:45:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0