Gröna armégubbar på City Gross

På affären City Gross mötte jag fyra gröna armégubbar utan emblem på sina helgröna kläder. Jag reagerade på en gång och stirrade till, jag mycket riktigt är de till och med namnsatta som Green Army Men. Två håller i varsin bössa, en är väl en sjukvårdare och den siste minröjare.
 
Kartongen med dessa leksaksgubbar var det rea på, 50 kr kostade asken som också verkade innehålla en Jeep och en bår för minröjaren som misslyckades med sitt jobb och sprängde bort ena benet.
 
Det är LEGO som säljer dessa Disney PIXAR-figurerna som är från Toy Story. Med tanke på hur ryska gröna gubbar varit centrala i annekteringen av Krim, och krigsstarten i Östra Ukraina måste jag säga att det är ytterst smaklöst att sälja sånt här, som leksaker!
 
Krigsleksaker, vem kan med gott samvete säga att de är nödvändiga?
 

Taklutning bestämd i Lindbacken, Gävle

Det finns en detaljplan i kommunerna i de områden som är inom planlagt område. Det innebär att man där inte få bygga hur man vill.

Man kan också vara förhindrad att välja färg på huset fritt.

Eller taklutning.
 
Man köper ett hus för 3-5 miljoner (inklusive tomt) och så får man inte välja färg på huset. Vad ÄR det för nåt...? Det känns ju befängt, jag måste missat nåt men varför ska en kommun ha rätt att förbjuda dig att fritt välja färg? Har man för lite att göra på kontoret eller vad handlar det om?

Jag läser att syftet med denna detaljplan är att "skapa goda förutsättningar för attraktiva bostäder i en tilltalande miljö", för att få sälja tomterna, och därmed möjliggöra ekonomin med att bygga väger, VA med mera, skriver Gävle kommun.

Man vill bevara den "lantliga och naturnära karaktären". Man ska då bygga i huvudsak tvåvåningshus (de är extra lantliga?) och man får inte ha för branta slänter på tomten då blir för tydliga avgräsningar mellan tomter eller till skogen. 17% är tydligen gränsen för vad man kan stå ut med innan det blir stadslikt, men planterar man buskar på slänten är 35% lutning OK. En stödmur får inte vara högre än 60 cm... en sån TUR att det inte är in absurdum detaljstyrt, en detaljplan!

 

Nå, vägarna kan väl kommunen bestämma om, de ska vara slingrande och böljande. Man vill, kräver faktiskt, att det ska vara stora tomter. Max 25% av tomtytan får bebyggas.

Sen kommer finalen: år 2006 beslutade man att husen ska utformas "modernt", och då var det modernt med släta fasader (skandalmetoden enstegstätade??) eller träfasader. En gemensam färgskala är också tvingande!

I gestaltningsprogrammet som SWECO FFNS tagit fram har man lagt till att folk måste gilla att vara i sin stora trädgård, man skriver att programmet strävar efter att ge stor möjlighet till utevistelse finns på sina egna tomter.

Detta leder ju så klart också till att färgvalet måste styras! Man kan ju inte enkelt färdas in i skogen på de nära omgivande naturståken om det inte är enhetlgihet i husens färger. Man kommer kanske inte se att hus är vita och skog är grön. Det måste vara enkelt för folk! Villor ska alltså vara vita eller ljusgrå.

Taken måste vara RÖDA, och lutningen är också viktigt att reglera, det får inte luta mer än 30 grader (38 för enplans med vind). Är det en tvåplansvilla får man även ha svart eller mörkgrå takfärg... WOW!

 

Nog är jag inte dummare än att man vill få dit de som gillar "vitt och fräscht" för de har RÅD att inte bara köpa tomten för säg miljonen av kommunen utan också i många år betala fett med kommunalskatt och även shoppas loss på stadens gallerior för att göda vårt aldrig sinande behov av tillväxt.

Men BORDE man inte få aningens mer frihet om man nu har råd med en villa för 3 mille...? Åtminstone få vara så WILD att man har en taklutning på 39 grader eller målar huset rött. Helt crazy gör en slänt på 27% eller har huset så stort som 30% av tomtens yta... Wiihaaa!

Inte ok med ett blått Muminhus.
 

 


Några bilder

En häst. En helt vanlig häst. En häst som hästar sig. En svart häst som springer, som spränger, som galopperar, som är på väg framåt, som lever.
 
 
En soldat. En helt vanlig soldat. En soldat som gömmer sitt ansikte. En grön soldat som ska försvara något, som springer, som spränger, som flyr, som är på väg hemåt, som är på väg mot fronten, men som ändå lever.
 
 
En stridsvagn. En helt vanlig sprängd stridsvagn. En helt vanlig soldat satt i den. Någon gång. För att spränga, för att springa fram över fälten, för att hitta andra soldater. Som lever. För att spränga dem.
 
Någons son står där i kanten av fältet. Någons son ligger där bredvid. Har de samma mor har hon en son i livet åtminstone. På fältet. Där ligger två andra söner. Som soldatat sig, som försvarat något, som letat efter andra soldater som lever. Andra soldater har hittat dem. När de levde. 
 
 
Stoppa kriget i Östra Ukraina.

Wrapsemlan är ej hållbar

Vår ekonomi bygger på ständig tillväxt, och vårt samhälle lutar sig mot denna ekonomi så även vårt samhälle lutar sig mot duschdraperiet. En ständig ökad tillväxt i en begränsad värld, det är en teoretisk omöjlighet!
 
En ökad tillväxt kräver hela tiden att hjulen snurrar fortare och fortare, vi ska konsumera mer, vi ska öka produktiviteten och det hel kräver mer resurser, mer energi. Vi kan så klart bli effektivare i att konsumera i högre takt, och vi kan även bli effektivare att producera mer saker för varje dag.
 
Dock är grunden för detta begränsad: energitillgången är inte oändlig, även om det dagligen strålar in en hel del i form av solvärme och mycket fortfarnade finns lagrat i jordskorpan i olika former. Men en dag slår vi i taket hur vi än vrider på det hela.
 
Men, hävdar skeptiker till kritiken, man kan ju öka tillväxten som mäts i BNP genom ökad mängd tjänster. Om vi friserar mer, om vi serverar mer massage och filar naglarna åt varandra mot betalning kommer vi kunna öka BNP. Även här har vi begräsningar, och framför allt för såna saker som tar en viss tid, däribland att vårda någon eller att lära ut, eller att äta en semla.
 
BNP ökar ju för övrigt också om vi har fler led i varje kedja: ju fler underleverantörer desto fler gånger kommer samma pengar att räknas in. Och det sjuka att ju fler olyckor, ju mer skadegörelse och kanske framför allt, ju mer vi krigar, desto mer kommer BNP öka.
 
En semla tar en viss energi att tillverka, och man kan sälja den och därmed bidra till BNP genom den tjänst man betalar för då man serveras på konditoriet. Många köper ju dock sin semla i en kartong och går hem för att äta den i lugn och ro.
 
Om man är en fantast kan man komma upp i säg 100 semlor på "en semmelsäsong". Om vi ska applicera tänkadet att vi ska ha tillväxt i "take away"-semmelindustrin måste fler semlor säljas per tidsenhet. 
 
Och nu har det hänt: tillväxthysterin har exploderat i semmelbranschen som nu går över i en ej hållbar fas. Det finns mig veterligen nu "vanlig" semla, vanilj, semmeltårta, saffran, "grod" (mandelmassan blandad i grädden) och de senaste tillskotten är nu "korvbrödssemla" och "wrapsemlan"! Det gör att man kan äta en av varje, dvs upp till 7 gånger så mycket som förr!
 
Det är nära på omöjligt att hinna trycka i sig denna mängd energi utan att bli ohälssamt tjock på en säsong, så för att klara av det säljs Wrapsemlan med argumentet att de är"...praktiska att äta i farten." Så man vill öka konsumtionstakten med denna semla, allt för att få semmelhjulen att rulla snabbare! Och nog är det väl en tanke som stödjer det, för med kombinerad motion kan man nog pressa ytterligare en semla per dag... men ett av syftena med Wrapsemlan är att vi ska hinna äta fler per tidsenhet, och därför stödjer den den ohållbara tanken om ständig tillväxt i allt!
 
Med dessa tankar gick jag in på Centralbageriet och beställde en wrapsemla för 35 (!) kronor att ta med mig. Jag fick dock i kartong, så jag uppmanades inte att äta den "on-the-fly", även om kassörskan sade som ett av argumenten att man kan äta den medan man går. Jag sade att wrapsemlan ej är hållbar, men jag kände att jag inte skulle dra ovanstående historia till damen i kassan, i alla fall inte den gången.
 
 
Utvärdering:
RUSKIGT mycket grädde, det måste rymmas minst dubbelt mot i en vanlig.
Mängden mandelmassa var helt OK.
Brödet var förvånansvärt "äkta" i smaken, trots den konstiga formen. 
 
Men det blir för lite bröd och allt för mycket grädde i denna. 
Och var är florsockret?
 
Vad blir det för betyg? Jag säger trots allt en trea, för de utsökta ingredienserna, men de felaktiga proportionerna gör att den ligger väldigt nära en tvåa.
 
Det enda hållbara med semlan, om man väljer att äta den medan man går, är väl att man använt gamla lösgodispåsar till nåt vettigt...

RSS 2.0