Bristen på Öppen-kartor

Igår deltog jag i den fantastiska dalatävlingen i Bjursås. Som nybliven H40 orkar jag inte planera, man vet aldrig om en vad går av... och med det hutlösa priset på 180 kr för elitklass + 50% efteranmälningsavgift valde jag naturligtvis att ta en öppen motionsbana i den soliga terrängen. ÖM kostade 130, men då var ju överskottet till för att "förstärkt prisbord och extra satsning på ungdomarna" enligt inbjudan.

Väl framme på Arenan var många färdigsprungna, men klockan var inte 12 än då de slutat att sälja banor. Ingen kö där, men heller inga kartor i ÖM8 kvar! De föreslog en blå 3 km-bana... Nej du tack. Nå jag fick köpa en start och försöka lösa det vid starten. Jag skrev av kodsiffrorna på ÖM8 från mallkartan de hade i försäljningen och tog mig de 2 km till start. Väl där var både ÖM8 (126 startande) och ÖM7 (180 startande)-backarna tomma.

Startchefen var en smidig typ, och såg mitt sug efter rejäl orientering. H21E1 hade de kvar kartor i, så jag fick ta en sån. En annan gammal elitlöpare dök upp (fd klubbkompis rent av) och fick även han ta del av samma erbjudande. Han hade inte ens köpt nån karta då alla längre och intressanta banor var slut utan tänkte köra repris på en han fick av sin sambo. Vi tackade ja, och se vilken utmanande och fin bana vi fick springa!

Mot startpunkten fick jag dra ikapp med en av Tunaslättens mest lättränade men numera lite avdankade O-löpare, men nog hade han klippet kvar. Han hade drabbats av ÖM8-bristen men var nöjd med ÖM7, konstigt nog.  7:e tid till ettan visar att det var bra fart!

Själva kartan var modern, så där att man måste stanna vid ringens mitt och fundera om det möjligen kan gömma sig en sänka stor nog att rymma en skärm där. Och nej, var svaret på åtminstone en kontroll. Skärmen rymdes inte helt utan var lite hoptryckt på den extra låga ställning som där snickrats. Det är orientering i sitt bästa!
Den norra sänkan hade jag först, den var mycket liten i verkligheten. Den södra var några kontroller senare, men den sänkan var så liten att skärmen inte riktigt rymdes!

Problemet med lata klubblösa typer som inte drar ett enda strå till stacken och kräver att arrangörerna ska ha iordningställt inte bara morotskakor i tillräcklig mängd i markan utan också valfria ÖM-banor att köpa inom sekretariatets öppettider. Se nedanstående två Skogsporr-scanningar.

Skogssport nr 7 2013
 
 
Skogssport nr 8 2013

Öppna upp långa natten

På 10mila finns av tradition en lång nattsträcka, Långa natten. Ursprungligen infördes den för att hålla nere antalet lag, men idag kan den anvädas för att haka på den trend med långa jobbiga utmaningar som lockar folk av olika slag att åka Vasalopp och liknande.
 
Mitt förslag är att låta folk anmäla sig till "Långa natten öppen bara" som individer. Man kan alltså försöka ta sig runt banan innan det blir ljust... Starten går 30 eller 60 minuter efter täten går ut. Om långa natten är gafflad så har man bara de gemensamma kontrollerna, vilket gör att man kan hänga vem som helst.
 
Gemensam start för dessa från startgärdet gör att de får två av de allra bästa upplevelserna från 10mila: förstasträckshetsen och långa nattens luriga val: hänga med klungan eller ta eget beslut
 
Den (stora?) grupp av löpare som ställer upp i denna öppna klass kommer kunna störa tävlingen i övrigt, men allvarligt talat, blir inte störningen till det bättre? Ju fler och tätare kamper i skogen desto roligare för alla! Det gör att långa natten kommer bli sensationellt kul även för de lag som annars 30-60 (eller mer) efter täten får harva på i relativ ensamhet nu får en stor grupp att taktikorientera med i nattliga klungor.

Riktad reklam

Jag har nog inte gillat TTIP-förslaget. Det är ett frihandelsavtal, som gör att stater inte ska få hindra företag att exportera till aktuellt land. Om jag läst de kritiska rösterna rätt så betyder det att ett företag kan få stämma staten Sverige om vi till exempel vill ha hårda miljökrav på nånting, om det då hindrar det utländska företagets möjlighet att sälja sin produkt som godkänns i hemlandet.
 
På internet är all reklam riktad, så idag på en sajt möttes jag av denna bild:
 
 
Svalson säljer skjutdörrar. Inte vet jag hur de skulle kunna exportera mera, men jag är inte så insatt. Nån kanske kan förklara för mig?
 
Heja Pite!

RSS 2.0