PeOs sista resor

"Välkommen till några av PeOs sista resor" skriker en annons till mig i senaste Skogssport. Vad nu!? Vad ska PeO då göra tänker jag! Har han verkligen planer på att att sluta arrangera??
 
PeO Bengtsson är en levande legend inom orientering. Han har startat O-ringen och arrangerat orientering runt hela jordklotet under 50 år, och spridit orientering till många nya länder. Han jobbar med resorna utan att leva på intäkterna från dem utan det matar han tillbaka till orienteringsutvecklingen i de länder han och hans resenärer besöker. En idealist utan dess like som brinner för sin idrott. Läs om hans resor på www.wwop.se där inget nämns om att det är några av hans sista.
 
49:e höst öst arrangeras snart, och hur ser 50:e ut? Blir det en gigantisk avslutningsfinal??
 
Man ska ju definitivt passa på att åka, jag har gjort det några gånger och det är en upplevelse som inte går att hitta på annat sätt.
 
Men samtidigt stannar nästan mitt hjärta då rubriken får mig att tänka på att var sak har sin tid.
 
 

Trevligt tält

Jag såg ett tält som jag verkligen gillade. Tältet går att använda som för minicirkus (kaniner och höns) eller för små fester, liten kaffeservering eller kanske liten campingsemester om man har bil. Jag gissar att tältet är tungt. Pinnarna är av trä och tyget är en kraftig väv. Går nåt sönder är det lätt att laga.
 
Här ser ni en översikt och att man kan få plats inne i tältet. En kraftig takvinkel gör att det säkert klarar en del regn även om väven inte är vattenavvisande. Många rep gör också att man kan spänna duken hårt vilket då är en förutsättning.
 
Enkla lösningar, ni ser att man "syr" ihop duken med korta repstroppar - går en sönder kan amn lätt göra en ny själv, det behöver inte ens vara samma sorts rep. Genomgången i taket är i ett sytt hål, utan öljett. Väven är förstärkt i takgenomgången med dubbel väv. Och ni ser att stolpen som håller upp tältet är en vanlig träpinne som är något spetsad i toppen så även den är lätt att ersätta om nåt pajar.
 
Ingen plast som kan spricka, ingen metall som man kan frysa på vid kallt väder utan en enkel lösning för spänning av staglinorna. 
 
"Sömmen" av repstumpar där sidorna fästs i taket.
 
Jag vet ej vilket fabrikat det är, men det verkar som ett finfint tält! 
 
 
 
 
 

Koltrasten Sveriges nationalfågel

Koltrasten (Turdus merula) har blivit framröstad som Sveriges nationalfågel i en omröstning 2015 som Sveriges Ornitologiska förening ordnade. Redan 1962 blev dock fågeln framröstad första gången som nationalfågel i en omröstning som då Dagens Nyheter anordnade.
 
Fågel är inte den vanligaste i Sverige, men har nog charmat många på våren med sin sköna sång. Jag gillar koltrastens sång!
 
För att då ära denna sjönsjungande fågel som även inspirerat R2D2 till hans ljud har jag snidat en dylik i trä i sann konstnärsanda.
 
 
 
 
 
 Grattis pippifågeln!

RSS 2.0