Nato eller inte

Imorgon 25 maj ska det röstas om Sverige ska skriva på Natosamarbetsavtalet. Om det skrivs på går det i korthet ut på att Sveriges regering kan bjuda in Nato om de så önskar.

Det som de polariserade parterna nu diskuterar är enligt mig om punkten "skriver vi på provoceras Ryssland" är en parameter att ta hänsyn till eller inte, eller om den existerar, ska man ta nån hänsyn till det eller inte?

Att den inte existerar, det är löjligt. Det är ju klart att Putin kommer säga att det är provocerande, och det han säger på sånt sätt följs ju ofta av agerande.

Däremot är det vettigare att diskutera om det spelar nåt roll. Kanske ett värdlandsavtal med Nato ger mer fördelar än nackdelen att det provocerar? Jag har inte sett denna viktning, men jag har kanske missat den. Den är för mig i alla fall inte alls självklar. Här anser jag att svensk politik och journalistik har helt missat målet.

Eller så är man, enligt mig, mer extrem, och då säger man att vi skiter i om vi provocerar nån. Det är 100% vårt beslut. Visst, det är ungefär som att utnyttja sin rätt att säga att nån är en idiot om man tycker det. Man kan välja mer framgångsrika sätt att få fram sitt budskap eller nå sina mål.

Openorienteering Mappers androidversion på windows

Ja det var en lång rubrik! Jag ville få in ett program som kan rita karta på windows 8-handdator.

OCAD 12 är det som säljs nu, kostar 5000 kr och kan inte spara till äldre versioner. Nix! Vägrar.

OOM går ju att köra, men ska man ha GPS-stöd krävs Androidversionen. Nå, det finns en emulator Windroy som jag testade att installera. Datorn blev plötsligt exakt som en Android! fränt.

Lade apk-filen för OOM i rätt katalog o startade om Windroy, men jag tror att Windroy emulerar en version för gammal Andoir, inte Jelly Bean som OOM är gjord för? I vart fall funkade det inte.

RSS 2.0