Är Skogssport en "Propagandatidning" för styrelsen?

Signaturen "OL-Karlsson" skrev på Orienterare.nu att tidningen Skogssport fungerar utmärkt som propagandablad åt förbundsstyrelsen.

Naturligtvis kräver ett sånt uttalande att man backar upp det på nåt sätt, och detta efterfrågade jag av den anonyma signaturen.

Jag ville se ett konkret exempel på vad hen anser vara "propaganda" ur Skogssports nummer senaste året. Jag petade in min enkla förklaring på propaganda i detta sammanhang såsom "väldigt vinklad eller direkt felaktig uppgift". OL-Karlsson höll inte med mig i den, men gav heller inget annat alternativ.

Jag lovade att i gengäld visa att det bytts minst en åsikt i tidningen under det senaste året. Eftersom OL-Karlsson drog sig ur dialogen så måste jag inte, men ska försöka ändå.

Nu ska jag gå igenom Skogssport nr 1 2017. Jag tar alltså uppmaningen som redaktör Mårten Lång ger i sin krönika: "Jag tänker inte ge mig in på att recensera tidningens för- och nackdelar; den delen får andra stå för".

Vi kan börja analysen med att rada upp de mål som styrelsen har att jobba mot, fastslagna av förbundsmötet:

* "Att ha världens bästa landslag över tid
* Att växa genom att attrahera fler
För att locka nya människor, för att behålla människor kvar i orienteringsidrotten och för att skapa förutsättningar för världens bästa landslag behövs även arrangemang i olika former i världsklass"

Enligt OL-Karlssons sätt att se det blir väl det propaganda allt som har som syfte att uppnå detta? Men kanske också om det framhäver styrelsen, kansliet eller rent av förbundet i en onödigt positiv dager om inte även eventuella baksidor redovisas.
 
Jag bedömer varje artikel med antingen positiv- eller negativpoäng. Det är om man framställer "rörelsen" i positiv eller negativ dager. Vidare ger jag propagandapoäng, dessa kan vara positiva (större än noll) om man framhäver förbundet eller anställda/andra dirket kopplade verksamheter i en positiv dager, men man får negativa poäng om man framhäver nåt som inte är direkt förbundet, eller om man är direkt negativ eller bara kritisk mot SOFT och dess verksamheter.

Nu till artiklarna:
Långsträckan - Tankar kring Jerringpriset att det visst var rättvist, Toves framgångar och tuffa program, en liten tanke om att svenska herrarna inte vunnit stafett-VM på länge.
Positivt 2 - Negativt 1

Piteå skiO-Vm 2019?
Positivt 1

Ökat intresse för utbildningar
"Intresset går bara uppåt" - De missar att nämna det beklämda faktum att 2016 ställdes en massa utbdningar också in pga lågt intresse. http://www.svenskorientering.se/Utbildning/arrangors-utbildningar/tidigarearrangors-utbildningar/2016utbildningaribohulan/
Positivt 1 - Propaganda 1

Ätstörningsbroschyr
Inget nämns om det är ett stort problem, ökande eller minskande. Så ev en propagandapoäng?
Positivt 1 - Propaganda 0,5
 
Lite infotexter
0 poäng
 
Lamov - Om en skidorienterare
Neutral
 
Medaljchans på skidO-EM
Positivt 1
 
Dubbla skidO-smguld
Positivt 1
 
SkidO-riksläger lockade ungdomar
Ungdomar berättar om en ny gren för dem. De noterade i vart fall att det är dåig spridning på utövarna, men det skrivs inte mer om det i artikeln. Vidare kunde man kanske relaterat detta till antal aktiva?
Positivt 1 - Propaganda 0,5+0,5
 
Smygreklam för en silversmed...
0 poäng
 
85-åring vann fototävling
Det gick till och med att ta med rullatorn på O-banan! Inga nackdelar med orientering för gamla. Men det finns väl heller inte så inga propagandapoänng på denna.
Positivt 1
 
Banläggning
Jo men här kommer det som OL-Karlsson måste ha menat: en kanslist syns på bild och får skriva om sitt specialområde. Vidare kommer en VM-kartritare/banläggare till tals, om banläggningsteknik olika distanser. Banläggaren pratar också specifikt om VM-banorna. Långdistansens kanske väl detlajerade karta kunde möjligen ha nämnts, men den sträckan på slutet av medeln genom mellangrönt hade man kunnat diskutera: är det lämpligt att lägga en sån på VM eftersom karttecknet har sånt stort spann i löphastighet? Det får bli en poäng för det men inget för bilden eller den sakliga texten som kanslisten skrivit. (För övrigt gillar jag mycket av det som banläggaren skriver, hoppas det står samma sak i nya banläggarboken! Ej läst den än)
Positivt 1 - Propaganda 1
 
Skogssport firar 70 år
Berättar om svårigheter att locka de 7000 prenumeranter man behövde på 50-talet för att gå runt. 
Negativt 1
 
Två faksimiler, varav den ena är i princip samma som Annika Björk skrev om i ett nyligen utgett nummer. Kvinnofrågan är ständigt aktuell.
0 poäng
 
Facit på Foto-O
En SOFT-anstäld får säga att många uppskattar det jobb som görs med Foto-O.
Propaganda 1
 
Radiopejlorientering
Neutral men här är det definitivt minus ett poäng på propagandan eftersm detta inte ens faller under SOFTs vingar.
Propaganda -1
 
10milabas blir militärVM-chef
Handlar igen om nåt som inte ligger under IOF/SOFT. Kommer dessutom med en liten känga om att Natt borde in på VM (hallv negativ poäng jag är generös!), men då bara för militärer då det är relevant militärt. Det nämns lite att 10mila är positivt, men 10mila är inte så där SOFTigt så det blir ingen propagandapoäng för det, men en positiv.
Positivt 1 - Propaganda -1 - Negativt 0,5
 
WOD
Info om en app och World Orienteering Day.
Ja, nog måste det väl bli en poäng på det eftersom det är IOF som drar detta:
Propaganda 1
 
Två klubbyten
En landslagslöpare låter meddela att det blir en klubb utomlands och att förändringarna "öppnar upp för en mer professionall satsning". Låter det vara osagt om det beror på brister i Sverige men jag tolkar det inte så.
0 poäng 
 
Träningstips
Ny tränare ska i år dela med sig av övningar. Sjukt peppigt! Det nämns både målgruppen "bred" men ungdomsfokus och att landslaget kommer få stöd. Hm, tja en halv propaganda kan det väl få bli då.
Inomhus-OL visas i denna första del.
Positivt 1 - Propaganda 0,5
 
Ungskogskrönika om att det saknas konsekvent tänkande bland de som är skadade
Åsikt! Se där. Och kritik, även om det ej är uttalat, mot hur ledare tar hand om och coachar unga skadade.
Propaganda -1
 
Ungskog - 5 alternativträningstips
0 poäng
 
Styrelsens ord
"Grattis Skogssport.. den viktiga roll ni har för att skapa samhörighet inom orienteringsrörelsen". Verkligen?
Propaganda 2 poäng
 
Direktanmält
Svidande kritik mot nedskräpande klubbar/landslag som lämnat kontrollmarkeringar i VM-skogar. ÅSIKT!
Negativt 1
 
10mila söker arrangörer
Snudd på propaganda, men det är inte SOFTs tävling så
0 poäng 
 
Diverse information 
0 poäng
 
Majsan
:) Alltid en frisk fläkt, ÅSIKT!
 
Reflekterat
Balanserat om förr och nu, var det bättre? Ja i vissa avseenden typ antalet deltagare på de stora helgtävlingarna och hur mycket klubbaterial Skogssport kunde välja ur. Standarden på tidningen är idag högre! Men det är inte 16 000 exemplar nu. Åsikt!
Positivt 1 - Negativt 2
 
Sammanställning.
 
I tidningen är det endast 4 åsikter.  
 
Utävrdering av poängerna:
13 positiva poäng mot 5 negativa.
8 propagadapoäng mot 2,5 negativa.
 
13-5=8 poängs övervikt, 8 poäng av det totala antalet 18, 8 av 18 är 260%.
8-2,5= 5,5 poäng propaganda, 5,5 av totala antalet 10,5 = 52%.
 
Skogssport är en 260% positiv tidning med 52% propaganda.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0