Motionerna till FM 2018

Tänkte notera vad jag tycker om motionerna som ligger för Svenska Orienteringsförbundets förbundsmöte 2018.

Motion nr 1.
Känns som att FM inte har den detaljkunskapen om ekonomistyrning som krävs. Räcker nog med att utse ägarrepresentanterna, men de kommer ju ändras oftare än vart annat år.
AVSLAG

Motion nr 2.
Ja visst, låt alla klasser få skala 1:7 500 om arrangören vill erbjuda det, men det får inte kosta mer för löparen. Övriga regler som kartnorm och krav på naturhänsyn gäller oförändrat.
BIFALL

Motion nr 3.
Ja visst, låt även sprintkartorna tryckas i skala 1:3000 enligt ovan.
https://www.livelox.com/Viewer/Veteran-SM-sprint/H70?classId=112057
Möjligen lite väl många träd, trottoarer kunde strykas, en del refuger ska definitivt bort, och så aningens många småhus o utsprång kan rensas bort, men ser ut att vara rätt i huvudsak.
BIFALL

Motion nr 4.
Att ta betalt för att stå på en mark är inte oproblematiskt antar jag, och vi borde jobba på andra sätt för att få folk att använda det som han korrekt skriver är försumbart.
Redan idag kan man väl lägga på 5 kronor, hävda att man har smidig och bra, fri parkering så det krävs väl ingen ändring för att redan idag kunna göra så här? Swish har väl annars vält kiosken?
AVSLAG

Motion nr 5.
Jag tror att inte alla kommer uppskatta en så stor skala som 1:7500 o öppenklasser. För den med fullgod syn och en "läsbart ritad karta" är inte 10000 nåt problem överhuvudtaget inte ens med laserutskriven karta.
AVSLAG

Motion nr 6.
"Mikroskopiska skillnaderna", känns verkligen som att Gotlands Bro OK har sprungit på felritade sprintkartor. Det är dessutom inte så små färgskillnader. Det vore väl bättre att motionera om att göra "grönområden" ljusare, så att det i sprint bara är mörkgrönt eller ljusgrönt på kartan? Det kan man dessutom genomföra på en gång, utan att ändra nåt alls.
Men visst, i sak har de rätt, men argumenten är dåliga.
Jag ser att på sprinkartan i Visby finns det en del att önska: https://omaps.blob.core.windows.net/map-excerpts/a66ac4c0f51949679880e76d6f844576.png
Ser några branter som faktiskt ser "mellantjocka" ut, karttecknet för lättlöpt mark m spridda träd ser skumt ut, och det är dålig placering av vissa linjetecken. Kan detta vara anledningen att Gotlänningarna vill förstora kartan? Men det kommer vara lika svårt att se skillnaden eftersom renritningen inte är så bra gjord. Att lägga brantsvart överst i kartfilens färgtabell skulle hjälpa en del.
BIFALL

Motion nr 7.
Känns som att man inte löser nåt problem utan bara vill tvätta sig ren... Ska vi minska problemet, stort bilåkande, krävs däremot följande åtgärder:
- Mer närtävlingar
- Fler tävlingar med gemensam buss för klubbar
- Sov över istället för att åka hem mellan
- Fler tävlingar på platser dit man kan åka kollektivtrafik
Att köpa träd i VI-skogen är bara green washing.
AVSLAG

Motion nr 8.
Juli och de andra månadernas namn, samt veckordagar, stavas med litet j på svenska som också stavas med litet s.
Klokt, men hur f-n ska det gå till? Det innebär FLER SM-helger eller att kval stryks? Det kommer inte bara påverka USM för 18-åringar går också i skolan och DH18 kommer delta i "stora" SM och att köra det på olika dagar... ja. Det blir till att använda långhelgerna, i de fall där det inte är klämdagar för det är väl inte säkert att alla är lediga på klämdagarna?
Jag vet inte hur man rent praktiskt ska kunna få igenom detta. Kräver en utredning... :)
AVSLAG

Motion nr 9.
Nytänkade, visst, släpp klassena fria!
BIFALL

Motion nr 10.
Bra förslag!
BIFALL
 
Motion 11
USM är inte en stor del i "rektangeltänket" utan har en smalare målgrupp. Tyvärr eller inte, det kan man tycka. Ska SM vara SM så går det ut på att de bästa ska vinna, inte att alla ska vara med. Visst kan 1005 kr för tre tävlingar inkl fältmåltid vara dyrt. Låt först och främst löparna slippa betala säg 50 kr/dag för mat, den får man fixa själv eller köpa till ur egen ficka. 
Att sluta ta ut SOFT-avgift elelr tävlingsavgift för vissa tävlingar gillar jag inte, för börjar man på en så kommer gränsen flyttas och några andra tävlingar får stå för större del.
Samordna gärna resor och förhandla fram bra priser. SOFT kan försöka hitta projektpengar för detta, inte bara för USM. Problemet med kollektivt resande är väl att någon ska ha lön för arbetet och att det innebär en högre säkerhet, vilket naturligtvis kostar mer.
Det låter trots allt vettigt att inte ockra USM-priset, låt vara att evenamanget blir lite enklare. Subventioner, nej, vem ska betala den?
BIFALL på första förslaget, AVSLAG på de två andra.
 
Motion 12
Att ha som mål att ha en 40-40 representaion är bra, men ska inte stå i reglerna. Reglerna ska inte förhindra det. Sedan kan man ha åskiter om reglerna ska uppmuntra det eller inte. Som jag förstår det kommer typ 10mila och 25manna, och några andra stafetter, att påverkas om reglerna ska kräva ett likvärdigt upplägg oavsett kön. Innebär det att på exv 10mila ska det finnas en dagstafett med 5 sträckor, för alla kön, och en natttävling med 10 sträckor för alla kön? (Givetvis i olika klasser så att alla kön har lika stor förutsättning att vinna).
 
Well, jag vet inte om det är bra idé att tvinga någon utan att fråga det, men om 10mila, 25manna och andra (större) tävlingar som skulle påverkas är med på det så är det väl bara köra. Dock borde det bli en utrednign, om nu inte Ravien hinner med detta innan FM.
AVSLAG
 
Motion 13
Det ser i siffrorna ut som att det saknas 8%-enheter kvinnor i distriksförbunden, men i övrigt ser jag inte siffror som går mot RF's mål. Aktiva eller tävlingsledare ingår inte i RFs mål. Dock kan ju SOFT välja att ha HÖGRE målsättning vad gäller detta än vad RF "kräver" men det föreslår inte Ravinen så vitt jag ser. 
De borde varit mordigare och sagt att SOFT ska ha det målet på alla nivåer av aktiva, funktionärer etc.
Den där personen ska finansieras nånstans ifrån, men det är en väl prioriteringsfråga.
BIFALL
 
Motion 14
Men all respekt men det behövs väl lite nytt blod i SOFTs markgrupp? Så ja detta är ytterst central fråga nu och framöver i kort framtid. Personen bör jobba(t) på LST. Jag har faktiskt ett bra namn smo skulle kunna funka (ring så säger jag vem).
BIFALL
 
Motion 15
Frågan har ju väckts även i SOFT-kanslisternas utredning. Jag tycker att det är lite svag argumentation, men jag kan nog inte ge några bra motargument, det är väl inte så noga överhuvudtaget för 12-åringarna att köra en sån elitmässig startveriosn så jag håller med.
BIFALL
 
Motion 16
Om vi nu inte ska fokusera så mycket på resultat för barn och ungdomars idrottande så tycker jag inte vi ska göra detta till en för stor fråga. Klart att det inte är rättvist, men det är många andra faktorer också som inte heller gör det helt rättvist. Att en 39-åring tar storslam i 40-klassen är inte konstgare än att en 18-åring kan göra vinner 21-klassen. Nä detta upplever jag inte som nåt problem vad jag hört, och rent administrtivt blir det krängligare. Bäst är ju att byta klass då det (traditionellt ) inte är några tävlingar.
AVSLAG
 
SOFTS FÖRSLAG
Jag tycker man ska jobba mer med att vidareutveckla ÖM-klasern som är en stor succé! Smyg in de där U-klasserna i det systemet mer, men låt U vara åldersbegränsade. Låt tävlingshetsen finnsa kvar, det är ju ändå idrott vilket i stor utsträcknign går ut på att tävla mot varandra också
Det var ju lite otydligt vad som egentligen ÄR förslaget. Det måste förtydligas.
AVSLAG
 

RSS 2.0