Taklutning bestämd i Lindbacken, Gävle

Det finns en detaljplan i kommunerna i de områden som är inom planlagt område. Det innebär att man där inte få bygga hur man vill.

Man kan också vara förhindrad att välja färg på huset fritt.

Eller taklutning.
 
Man köper ett hus för 3-5 miljoner (inklusive tomt) och så får man inte välja färg på huset. Vad ÄR det för nåt...? Det känns ju befängt, jag måste missat nåt men varför ska en kommun ha rätt att förbjuda dig att fritt välja färg? Har man för lite att göra på kontoret eller vad handlar det om?

Jag läser att syftet med denna detaljplan är att "skapa goda förutsättningar för attraktiva bostäder i en tilltalande miljö", för att få sälja tomterna, och därmed möjliggöra ekonomin med att bygga väger, VA med mera, skriver Gävle kommun.

Man vill bevara den "lantliga och naturnära karaktären". Man ska då bygga i huvudsak tvåvåningshus (de är extra lantliga?) och man får inte ha för branta slänter på tomten då blir för tydliga avgräsningar mellan tomter eller till skogen. 17% är tydligen gränsen för vad man kan stå ut med innan det blir stadslikt, men planterar man buskar på slänten är 35% lutning OK. En stödmur får inte vara högre än 60 cm... en sån TUR att det inte är in absurdum detaljstyrt, en detaljplan!

 

Nå, vägarna kan väl kommunen bestämma om, de ska vara slingrande och böljande. Man vill, kräver faktiskt, att det ska vara stora tomter. Max 25% av tomtytan får bebyggas.

Sen kommer finalen: år 2006 beslutade man att husen ska utformas "modernt", och då var det modernt med släta fasader (skandalmetoden enstegstätade??) eller träfasader. En gemensam färgskala är också tvingande!

I gestaltningsprogrammet som SWECO FFNS tagit fram har man lagt till att folk måste gilla att vara i sin stora trädgård, man skriver att programmet strävar efter att ge stor möjlighet till utevistelse finns på sina egna tomter.

Detta leder ju så klart också till att färgvalet måste styras! Man kan ju inte enkelt färdas in i skogen på de nära omgivande naturståken om det inte är enhetlgihet i husens färger. Man kommer kanske inte se att hus är vita och skog är grön. Det måste vara enkelt för folk! Villor ska alltså vara vita eller ljusgrå.

Taken måste vara RÖDA, och lutningen är också viktigt att reglera, det får inte luta mer än 30 grader (38 för enplans med vind). Är det en tvåplansvilla får man även ha svart eller mörkgrå takfärg... WOW!

 

Nog är jag inte dummare än att man vill få dit de som gillar "vitt och fräscht" för de har RÅD att inte bara köpa tomten för säg miljonen av kommunen utan också i många år betala fett med kommunalskatt och även shoppas loss på stadens gallerior för att göda vårt aldrig sinande behov av tillväxt.

Men BORDE man inte få aningens mer frihet om man nu har råd med en villa för 3 mille...? Åtminstone få vara så WILD att man har en taklutning på 39 grader eller målar huset rött. Helt crazy gör en slänt på 27% eller har huset så stort som 30% av tomtens yta... Wiihaaa!

Inte ok med ett blått Muminhus.
 

 


Kommentarer
Postat av: Anonym

Du kan ju annars välja att bosätta dig utanför detaljplanerat område så kan du skita i att bli upprörd över dylika saker. Där har du dessutom nära till skogen och kan bo lantligt.

Svar: Var jag bor påverkar inte hur jag känner för detta, men det var ett bra tips om jag själv vill slippa bli drabbad!
zerbembasqwibo.blogg.se

2015-04-05 @ 20:53:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0