Mossiga orienteringsregler

Det finns ett antal orienteringregler som överlevt sig själv.
 
Banpåtrycket med "H" för nytillkommet hygge har väl spelat ut sin roll? Man justerar ju kartan i så fall, alla kartor som används för tävlingar är idag digitala vågar jag påstå.
 
Kodsiffror ska börja med lägst siffran 31. Syftet var en gång i tiden att inte förväxla kontrollsiffran med kodsiffran. Man använda stämpelkort och de hade tre rader med typiskt 9 rutor per rad, och det kunde finnas nån reservruta så 31 var ett en bra teknisk lösning på funktionskravet att inte blanda ihop de två sifferserierna.
 
Som ofta i regelverk skiter man i syftet och funktionen utan kastar sig som äkta ingenjör på detaljerade lösningar och regler. Så även här. Regeln borde formuleras så här: "En kodsiffra måste vara sådan att den inte går att blanda ihop med en kontrollsiffra". Det hela kan då för att göra en smidig och generell lösning kompletteras med en lösning som då styrs av anvisningarna: "Kodsiffror ska vara från siffran 100 och uppåt".
 
Ultra-lång-SM hade långt över 31 kontroller och som ni ser användes också koderna 31 osv, så risken för sammanblandning, dvs hela syftet med regeln kortslöts.
 
c
 
VM hade också 33 kontroller så regeln måste skrivas om till att kodsiffrorna inte får vara lägre än 100.
 
 
Vidare när vi tittar på definitionen så ska man ange var det är radio. En radiokontroll idag är inget som löparen behöver se: en liten dosa nånstans i närheten av kontrollen, inte ens en sladd, är det enda som kan vara där. Det behöver inte märkas ut på definitioner.
 
På Hans-Åke Öströms trevliga hemsida OL-SNACKS ger han dessutom ytterligare förslag på förnyelse för definitionen. Nu när alla har färgskrivare, gör den så här!
 
 

Kommentarer
Postat av: Johan

Tycker också definitionen är mossig. Men gör om den ordentligt i så fall. Rita sybolerna exakt som de ser ut på kartan. Inte en trekantig sten. Alla rutor som visar vilken kontrollpunkt man har borde kunna slås ihop till en.

2015-03-27 @ 08:32:24
Postat av: Jakob

Oj, då måste man skriva ut definitionen i färg!

Vi hade sprintträning i tisdags och jag gick inte igenom kontrolldefinitionerna innan träningen så vissa löpare hamnade på fel sida av långsmala hus, häckar och staket. Vi gick i stället igenom det efter träningen så jag hoppas att de i alla fall insåg att det är viktigt. Just öppen mark, asfalt och tät skog är svåra tecken.

2015-03-27 @ 10:32:14
Postat av: Johan

Jo, det är klart de behöver vara i färg. Det är ju hela poängen. Men vad är problemet med det?

2015-03-27 @ 12:29:37
Postat av: Jakob

För att skriva ut definitioner i färg behöver man en färgskrivare.

2015-03-27 @ 17:36:48
Postat av: Johan

Har inte alla orienteringsklubbar det? Annars är det nog hög tid att köpa en.

2015-03-30 @ 08:15:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0