Önskelista banläggarstöd orientering
Man kan välja på OCAD, Condes eller Purple Pen. Alla har olika funktioner, men inte ens tillsamans tycker jag att de utgör det stöd som en banläggare borde kunna få av ett datorprogram idag.
Jag ska försöka skriva ner hur jag tycker det borde vara.
OBS! Inlägget uppdateras.
1. Möjlighet att flytta alla objekt alternativt flytta bakgrundsbilden, inkusiva rotera.
- Jag har haft stora problem i Condes när kartfilen inte är klar när man börjar. Det verkar som att Condes tar övre högra hörnet eller nåt sånt som nollkoordinat, så ändrar kartan storlek åker kontrollerna iväg. Det går att styra med två fält "mm höger" och "mm upp/ner" men det är att prova sig fram. En rotation av kartan, det går då rakt inte så har man börjat lägga banor innan kartan är roterad tji på dig, börja om! Samma problem har jag haft i Purple Pen. OCAD vet jag inte, använder nte OCAD för banläggning.
2. Göra zoner på kartan, egendefinierade eller fördefinierade. Förbjudet område. Parkering (gärna som linjeobjekt samt area, som automatiskt ger uppskattat antal P-platser). Viltzoner. Arena. Upplopp. Unvik kontroller här. Lägg kontroller här. Område med god mobiltäckning. Områden utan god mobiltäckning. Ungefärlig placering vätska, radio, kartbyte etc.
- Innan man börjar att få ordning på banorna skissar man ju, men varför inte skissa i programmet, så har man också kvar zonerna så man inte råkar korsa nån viltzon senare.
3. Kunna läsa in regelverket kring de olika svårighetsgraderna, i förekommande fall. Först en tabell med de olika svårighetsgraderna (just nu definieras dessa med namn på färger i SOFTs regler). Sedan alla krav som följer med, dessa kan läsas in som en textmassa, eller som flera textmassor, en för varje färg.
- Tabell 1 LEVELS: NR; NAME; DESCR; Löpnummer 1-... , Namn på svårigheten
- Tabell 2: LEVELSDESCR: NR; NREVEL; DESCR:
4. Kunna läsa in de klasser som regelverket kräver. Koppla till svårghetsgraderna i 3.
- Tabell 3: CLASSES: NR; NAME;
5. Kunna läsa in de banlängder, alternativt segrartider, som regelverket kräver.
- Tabell 4: COURSELENGTHS; NR, CLASSNAMNE; LENGTH; PLUS; MINUS
6. Kunna läsa in siffror på km-tider mellan kön/ålder, för att kunna beräkna segrartider/banlängder automatiskt. Krävs att mata in en km-tid relevant för "medelterrrängen" på kartan.
7. Skissa sträckor, inte bara kunna lägga kontroller.
8. Automatiskt kunna göra ramar för olika kartutnsnitt. Lägg på 5 mm vitt utanför ramen som default, går att ändra.
9. När man sedan gör banor måste man koppla dessa till klasser.
10. Varje bana kommer alltså få en koppling till vilken svårighetsgrad den har.
11. Man kan kontrollera sträcka för sträcka, genom att stega igenom varje sträcka, och för varje sträcka se vilken den lättaste svårighetsgraden är. Man kan då som kontrollant bocka för "OK" på varje sträcka (sträcka är alltså mellan två kontroller). Så snart en bana ändras eller kontroll flyttas tas "OK" bort på sträckan..
12. Markera vilken del av kartan som ska synas på utsnittet.
13. Kunna lägga på loggor som enkelt kan flytts, byta storlek eller roteras.
14. Kunna skriva texter, fritext eller med data från banläggningen
15. Export till PDF med automatiskt namn, klass samt version (en ny version vid varje export) - välja övertryck eller ej. (Förhandsgranska)
16. Export till IOF-XML.
17. Import av IOF-XML
18. Skriva ut kartor direkt till skrivare.
19. Skriva ut allehanda statistik
20. Läsa in anmälda, nån slags koppling till tänkt startlista, för att kunna simulera tryck på kontroller/sträckor, hitta trånga sektorer.
21. Fritt kunna vrida kartan, så att man har sträckorna "uppåt" på skärmen.