Semla med lokalsmak

Hamnade i en lokalpatriotisk stad med ett känt konditori. Naturligtvis skulle jag där smaka de berömda semlorna. Berömda i den staden, men budskapet sprids också av bloggrannen Kart-Bosse
 
Semlan såg smaklig ut, och hade en tyngd när man lyfte den. Många köpesselor är ju fjäderlätta och innehåller mestadels luft. Denna fick mig att tänka på de kraftiga våfflor man kan köpa i norska turstugor.
 
 
Sen då? Först locket, och ja, det var som vanligt mest smak av florsockret, och en skvätt grädde. Gott, men säger inte mkt. Första tuggan missade jag nog mandelmassan, men sen så. Det smakade mycket gott. Jag tror inte att man fuskat i malda aprikoskärnor  utan här var det nog äkta vara. Jag föredrar ju att urgröpet blandas med mandelmassa och lite lite mjölk innan det läggs tillbaka i semlan. Undrar om de inte gjorde så här? För det smakade nästan lika gott som om jag gjort dem själv! Imponerande. Det får bli 5 av 5 möjliga för ska det bli 6 av 5 måste den vara hembakt... :)
 
Mina bekanta imponerades då jag berättade om Kart-Bosses rekordförsök, att käka 98 semlor under årets "semmelhögtid". De föreställde sig en fetlagd man, men döm av deras förvåning då den smale och välmående Bosse uppenbarade sig! Han hade gömt sig i källaren för att där äta dagens (första?) semla i fred men hade så klart tid att byta några ord. Det där med att högt kolesterol inte syns på utsidan, kunde vi också resonera bort eftersom halten stress är viktigare än fettintaget. Och jag tror jag kan intyga att Kart-Bosse lever föredömligt stressfritt. Jag kan faktiskt inte tänka mig en situation då han blir stressad! 
 
Sen var vi tvungna att slå en lov runt centrum, stegade upp hur långt en berömd företagsledare skulle ha att krypa hem efter krogbesök, och när man går runt i det söndagsstängda (!) samhället slås man av att härifrån kan inte många åka till Kupolen för att shoppa. En stor mängd småaffärer och till och med en egen bank lyckas hålla sig vid liv, just för att folk först försöker handla hemma innan de vänder sig nån annan stans. Och ska de åka långt bort, kan man ju stanna till på Clas i sjön. Där finns ju det mesta!

Ingen vinner på sanktioner

Läser på SVD.se där Teresa Küchler resonerar att ingen vinner på sanktionerna, förutom Ukraina. 
 
Om EU drar den slutsatsen också, kommer då Ukraina bli lämnat i sticket? Och då snart uppätet av Putin lagomt innan 25 maj eller i samband med den omröstning som sker?
 
Bert Ohlsson:
Vem har något att vinna på uteslutande konfrontativa handlingssätt gentemot Ryssland? Vilket förhållande vill Europa ha till Ryssland om 30 år? Behöver vi en syndabock?

Teresa Küchler:
Oj. Ingen har något att vinna på en konflikt med Ryssland: alla EU-länder har djupa handelskontakter med Ryssland, och flera länder är helt beroende av rysk gas- inte minst fattigare länder i det gamla Östeuropa, men också Tyskland tex. Angela Merkel har ju dessutom lovat att på några år fasa ut kärnkraften, så hon kan få ont om energi-alternativ. Att EU var alldeles för avhängigt av rysk energi är inget nytt; EU-kommissionen har i åratal försökt få till en gemensam energipolitik där man gemensamt gör upp om stora energiavtal men också sätter hårt mot hårt mot ryssarna. Men enskilda länder har slutit bilaterala avtal med Moskva i vilket fall och struntat i EU-kommissionens försök. Men det tar inte slut där: europeiska företag har stora projekt och investeringar i Ryssland; fabriker, filialer, tillverkning... europeiska byggnadsföretag är inblandade i ryska infrastruktursatsningar, och europeiska företag säljer bilar, vitvaror, lyxprodukter, läkemedel – ja allt möjligt – till en växande rysk medelklass och överklass. Slutsats: INGEN har något att vinna på sanktionerna. Förutom kanske Ukraina då, om sanktionerna verkligen får ryssarna att trappa ner sina ambitioner för Krimhalvön och Ukraina.

Ryssland, Nordkorea, Venezuela och Syrien erkänner Krims på alla sätt felaktiga omröstning

Jag tycker inte valet är OK, det fanns ingen fri press innan och soldater patrullerandes kring vallokalerna gör det hela oseriöst. Att sen Ryssland, Nordkorea, Venezuela och Syrien är de enda som erkänner Krims val gör att man inte behöver tveka om att det inte gått rätt till eller på rätt grunder. 

Jag har tyvärr inga förhoppningar om att Krim inte annekteras av Ryssland inom mycket kort tid. Vilket säkert hade skett oavsett valresultat eller valdeltagande. Notera också att båda valen innebär att uppgå i Ryssland, det ena genom att direkt anslutas och det andra att bli en självständig stat, vars olagliga regim redan meddelat att den vill uppgå i Ryska federationen.

Krimborna som stödjer den direkt Rysslandsförening gör det för att de tror att:
* Regimen i Kyiv vill förbjuda ryska språket, och
* Förfölja ryssar (eller iaf hota dem på något sätt som jag än inte förstått)
* Putins lovande guld och gröna skogar är sanna
* De inte vill ha det som det var i Ukraina (under Yanukovitj som var skurk och stod under Rysslands makt)

De går inte till Ryssland, de går från Ukraina. Rätt in i honungsfällan! Nu får de inte Yanukovitj som filter mellan sig och Putin, utan nu kommer Putins makt rakt på dem.

Det blir lite som i det gamla goda Sovjet då faktiskt (och jag är INTE ironisk) många hade det rätt OK både materiellt och kulturellt. Iaf om man var av rätt etnicitet. Och man inte hade fel åsikter som stred mot regimens.
Och inte hade en otur att bo granne med någon som påstod att man tillhörde nån av de två ovanstående grupperna.

Dags Ryssland är inte Sovjet, men inte är det långt ifrån. Ingen fri press finns snart kvar. Ryssar tas "väl omhand", man kan till och med invadera ett broderland för deras skull. Kan man döda andra för deras skull också? Ryska fängelser är inte som Gulag, men 10 000 dör varje år där. Inte till största delen av direkt våld utan av mycket dålig sjukvård och hygien.


Håriga knän, sladdriga tajt men den bästa säsongen nånsin väntar!

Mina knän har blivit håriga. Det har säkert vuxit ganska många strå där åtminstone 25 år... men det är först nu sista åren som jag sprungit så lite att de slutat nötas bort.
 
I november fick jag ont i en fot, och har sen dess sprungit så lite att mina tajts numera ger mina ben torgskräck.
 
Foten är slapp i ligamenten och jag får en stor belastning på insidan, och då mycket ont. Foten "flyter ut" när jag står på den. Det borde ju vara perfekt med simning så, men jag har bara deltagit i en enda simorientering än så länge (på en höst öst).
 
Idag var det barmark runt mitt samhälle om man inte tog sig upp för några höjdkurvor. Med sällskap startade jag som en ko på grönbete! Vältejpad fot och jag jublade iväg! Bestämde mig för en liten brant, och även om det inte gick fort så rätt på. Och där, satt en kontroll! Helt osannolikt, men tecknen är tydliga: detta kommer bli den bästa säsongen nånsin!

Open letter to Crimean people

Hi, privet!

Я переведу это позже. Но лучше использовать Google Translate.

My friends, my human similairs on another part of the earth, hello.

I wish I could communicate with you living on Crimea right now, let's try like this.

I wonder so much. Do you know you are in the center of the world? All media have you on the top, day after day.

Do you know that the rest of the world think what happens at yours' place might start a big war?

Do you realise that this voting about joining Russia or be an own state worries the rest of the world very much?

If you like the idea of joining Russia, what do you think it makes things better for you?

What is your idea of Putin, does he promise heaven? Is it realistic? Have you heard real people tell you it's great in Russia?

Do you think the elections will be fair? Does it matter? Is it good if they are falcified? In what way do you think they will be falcified?

Are you afraid of me, a person from Sweden? Or are you interested in listen to my thoughts?

Do you think open communication is good or bad? Do you think TV give an open communication?

Have you seen the Russian troops? Or do you say there are no oеher russian troops than those in the base as is agreed?

Do you think that the change of leader of crimean rada was made in a good way? Is democratic of weaponed way of grabbing the power best?

I want to understand. And I would like to have a communication person to person, not that I read in my papers and you look on TV.

Let's start the dialog, I have asked, so please, answer and ask me your questions.

Se upp för propaganda

Just nu håller Putin och hans ryska militär på att invadera Krimhalvön i Ukraina. Just nu gäller det för alla att se upp för propaganda!

En stor del av ett modernt krig förs på internet och genom att ha informationsövertag. Just nu är till exempel Ukrianas regerings hemsida ligger nere. I rysk TV beskrivs ju alla som protesterat mot avsatte president Yanukoitj som extremister, och den nya regimen beskrivs som fascister. Vidare säger man då att dessa fascister hotar de som på Krim ser dig som ryssar. Och av den anledningen hävdar då Putin att han har rätt att invadera landet. Men minns då också att dessa soldater fortfarande inte visar några gradbeteckningar och att de flesta militärfordon har dolda nummerskyltar för att försvåra identifikation. Soldaterna vägrar att identifiera sig på frågan av journalister.

Vidare påstås att Polen, men även Sverige, har finansierat protesterna. Det innebär att propagandan så klart riktar sig mot alla och allt, vilket gör att DU har ett stort ansvar i att vara mycket kritisk mot all rapportering från Ukraina.
 
Enligt mig är upproret mot den oerhört kurrupte presidenten en mycket bredare rörelse än några få extremister även om det givetvis finns extrema inslag. Svoboda heter det parti som kallas fasciter, de har en mörk bakgrund men samtidigt har de inte haft mer än ca 10% stöd i Ukraina. Vidare har jag inte sett nåt enda påtagligt hot mot de som kallar sig ryssar i Ukraina. Ryska språket beslöts inte längre vara officiellt språk, men därifrån till att ryssar ska vara hotade är mycket långt.
 
En svensk finansiering vet jag inte vad man avser men säkerligen finns det någon som gett nåt bidrag till någon organisation i Ukraina som kan sägas vara med i protesterna mot den korrupte fd presidenten, eftersom i princip hela landet varit emot honom.

Även i bloggar, twitter, kommentarer, finns det propaganda. Den mesta är så klart "vanligt folk" som hört/läst saker som ursprungligen är propaganda, men det finns också ett antal personer som mer direkt sprider en vriden bild av verkligheten. Så var försiktig med vad du sprider vidare och vad du läser!

Vad jag sett har DN.se och SVD.se ofta god källkritik även om de också varit försiktiga med att säga rakt ut att det ÄR ryska soldater på plats på Krim trots att det på många sätt är uppenbart även om de och hemlandet inte inledningsvis överhuvudtaget medgivit det.
 
 
 
Vilka är Dina erfarenheter av propaganda? Man kan slå på Russia Today om man vill få maximal dos av propaganda, men jag varnar! De är SÅ duktiga att det påverkar även den mest hårdhudade!

RSS 2.0