Se upp för propaganda

Just nu håller Putin och hans ryska militär på att invadera Krimhalvön i Ukraina. Just nu gäller det för alla att se upp för propaganda!

En stor del av ett modernt krig förs på internet och genom att ha informationsövertag. Just nu är till exempel Ukrianas regerings hemsida ligger nere. I rysk TV beskrivs ju alla som protesterat mot avsatte president Yanukoitj som extremister, och den nya regimen beskrivs som fascister. Vidare säger man då att dessa fascister hotar de som på Krim ser dig som ryssar. Och av den anledningen hävdar då Putin att han har rätt att invadera landet. Men minns då också att dessa soldater fortfarande inte visar några gradbeteckningar och att de flesta militärfordon har dolda nummerskyltar för att försvåra identifikation. Soldaterna vägrar att identifiera sig på frågan av journalister.

Vidare påstås att Polen, men även Sverige, har finansierat protesterna. Det innebär att propagandan så klart riktar sig mot alla och allt, vilket gör att DU har ett stort ansvar i att vara mycket kritisk mot all rapportering från Ukraina.
 
Enligt mig är upproret mot den oerhört kurrupte presidenten en mycket bredare rörelse än några få extremister även om det givetvis finns extrema inslag. Svoboda heter det parti som kallas fasciter, de har en mörk bakgrund men samtidigt har de inte haft mer än ca 10% stöd i Ukraina. Vidare har jag inte sett nåt enda påtagligt hot mot de som kallar sig ryssar i Ukraina. Ryska språket beslöts inte längre vara officiellt språk, men därifrån till att ryssar ska vara hotade är mycket långt.
 
En svensk finansiering vet jag inte vad man avser men säkerligen finns det någon som gett nåt bidrag till någon organisation i Ukraina som kan sägas vara med i protesterna mot den korrupte fd presidenten, eftersom i princip hela landet varit emot honom.

Även i bloggar, twitter, kommentarer, finns det propaganda. Den mesta är så klart "vanligt folk" som hört/läst saker som ursprungligen är propaganda, men det finns också ett antal personer som mer direkt sprider en vriden bild av verkligheten. Så var försiktig med vad du sprider vidare och vad du läser!

Vad jag sett har DN.se och SVD.se ofta god källkritik även om de också varit försiktiga med att säga rakt ut att det ÄR ryska soldater på plats på Krim trots att det på många sätt är uppenbart även om de och hemlandet inte inledningsvis överhuvudtaget medgivit det.
 
 
 
Vilka är Dina erfarenheter av propaganda? Man kan slå på Russia Today om man vill få maximal dos av propaganda, men jag varnar! De är SÅ duktiga att det påverkar även den mest hårdhudade!

Kommentarer
Postat av: Miljöpartist i grönt

Att den nya regeringen beslutade att den ryska språket inte skulle vara officiellt språk i Ukraina kommer nog ändå i framtiden att kunna betecknas som onödigt.

Svar: Jag kan bara hålla med dig. Varför fattades beslutet? Är det för att man tagit med de mer extrema på högerkanten (eftersom de faktiskt jobbade "hårt" på maidan) eller var det en konspiration, för att Ryssland skulle få en i deras ögon "giltig" anledning att gå in i Krim?
zerbembasqwibo.blogg.se

2014-03-02 @ 15:04:30
URL: http://miljopartistigront.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0