Att återvinna kraschar ekonomin

Om vi istället för att ta upp de ändliga resurserna ur jorden och vi istället återvinner allt, metaller och mineraler men även sten och grus, så skulle nog ekonomin rasa som den ser ut idag.
 
Föreställ er att vi bums stänger alla olje-/gaskranar, bommar igen gruvorna, slutar bryta grus. Vi skulle omedelbart få svårt att transportera maten från långt bort och hit eftersom vi inte har ett eldrivet transportsystem. Mat skulle omedelbart behöva produceras lokalt eller åtminstone regionalt. 
 
Vi skulle ej kunna köpa nya saker hela tiden, exempelvis bilar, utan hantverkare skulle få massor med jobb att reparera allt från spadar till avacerade maskiner.
 
Mycket av odlingar skulle behöva ställas om eftersom vi inte heller har möjlighet att med stora maskiner vattna, plöja eller skörda. Omställning till el kan ju i och för sig gå snabbare här då det är färre enheter som måste göras om.
 
Alla företag vars affärsidé bygger på billig energitillgång i form av fossila ämnen måste stängas. Även krimskrams-industrin kommer upphöra. Slöseri av energi kommer inte kunna fortgå.
 
Kommer vi landa i stenåldern? Nja, vi kan väl välja att tillämpa något i alla fall av allt vi faktiskt lärt oss. Vi vet ju mycket mer om vilka växter som passar ihop nu, vi har avacerade datorer som kan hjälpa oss med beräkningar och vi har många smarta och effektiva maskiner som vi kan ställa om till solenergi. 
 
Dessutom har vi ju faktiskt kommit rätt så långt redan nu i återvinningen, men vi måste nog ta många och tuffa långa steg till, och vi kan välja att göra det INNAN råvarorna tagit slut, eller så kör vi vidare i hopp om mirakel tills råvarona tar slut.
 
Vilket yrke vill Du ha i det nya samhället?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0