Gratis fruktplockning - leta efter en uthängd hink

Säsongen är inne för de svenska äpplena. Många olika sorter trängs nu tredje bra äppelåret på rad i trädgårdarna. Det jag ser folk göra med äpplena känns inte rätt. De orkar naturligtvis inte äta upp alla, och har man inte lagringsbara vinteräpplen och tillhörande lagringsutrymme så blir det komposten (eller dumpa i närmaste skogsbryn så älgarna får käka jästa öpplen med därpå kände effekter).

Detta är en slöseri, inte så mycket kanske just äpplena men att man då istället köper bananer från andra sidan klotet.

Äppelträdsägare som fyllt sin kvot borde dela med sig gratis av de som finns kvar. En del har jag sett göra det genom att ställa ut en korg med frult och en skylt "gratis". Korgen är mest stöldbegärlig så den måste ju låsas fast... eller vara en kartong bara.

Alternativet är om ägaren vågar släppa in okända på tomten, då kan det vara iordninggjort med stege och så, och tar nån enstaka allt (och säljer på torget!) ja vad gör väl det, för ägaren hade ju ändå tänkt slänga dem.

Men för att undvika allt tjafs och all oro för ägaren borde man ha vissa dagar, säg varannan lördag, och klockslag vi kan hitta på 11-13 då det är OK att folk besöker fruktträdsägare för att få/plocka frukt, allt enligt ägarens direktiv.

Fruktträdsägare markerar din generositet genom att ställa ut en hink vid vägen, förslagsvis med lite frukt i för vindsäkring och den som bara vill ha ett fåtal frukter, eller hänger upp den synligt från vägen. Ännu bättre om man kan få till en kultur att ställa ut hink = "varsågod, tag ur hinken", medan hänga upp hink = "nu är du välkommen in o plocka också för nu är jag hemma". Vill nån kan man ju rent av slänga i en sedel i botten av hinken när man ändå är där o rafsar...
 
Man kan också krångla till det genom att gå på nätet och göra samma sak: 
 
http://fruktkartan.se/
http://www.aktavara.org/Pages.aspx?r_id=127718

Jag ska se om jag lyckas se nån hink i helgen... :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0