Reptileffektivitet

Ibland är det ett mål att vara effektiv. Vi har alla lika mycket tid, 24 timmar om dygnet ungefär, och det gäller att fördela tiden och använda den på ett speciellt sätt för att vara "effektiv" det vill säga producera eller göra många saker till en god kvalitet under en viss tidsperiod.

En viktig del i våra personligheter har vi med oss från arvet. När vi levde i flockar om 20-30 personer så var det viktigaste att tillhöra gruppen. Det fanns bara en grupp så vi kunde lätt fokusera på det. Att vara i centrum av gruppen kunde vara rent fysiskt viktigt också vid hot från vilda djur etc.

Från den tiden har endast 0,2 % av vårt DNA ändrats och därför är en av våra starkaste drivkrafter fortfarande att försöka var med i gruppen. En stor skillnad är dock att vi idag inte har bara en grupp utan väldigt många fler och också oerhört mycket större grupper att bevaka vår position i.

Att hela tiden bevaka sin position i en grupp, jobbet, föreningen, skolan, facebook, kompisgänget tar mycket kraft och energi. Ett sätt att effektivisera kan då vara att samla ihop som att man använder samma grupp för flera ändamål, man kan exempelvis bo nära de som man också jobbar med, som man spelar fotboll ihop med etc.

Det här med grupptillhörighet kan man också koppla till TV-tittande. Att se på TV är för vår del av hjärnan som är reptilisk som att tillhöra gruppen som är på TV:n. TV:n är så enkel att få vara med i att vi lätt slappnar av och kan lätt till och med somna i den "gruppens" närvaro. Hur många andra gruppen kan du somna i medan aktivitet pågår? (Ja, kanske ett tråkigt möte på jobbet men annars då..?)

När vi sänkt vår gard så till den grad att vi till och med kan somna framför den, så finns det inga spärrar som reklamen (direkt eller dold) behöver kliva över för att påverka oss. Vi fattar direkt att vi ska bete oss som de gör i TV-serier och vi tror direkt att vi faktiskt har ett behov av den där senaste prylen med den senaste färgen.

För att vara effektiv behövs målsättning, så att man kan mäta utfallet.

En aktivitet utan mål kan sägas vara ett tidsfördriv.
Ett mål utan aktivitet är självbedrägeri.

Det landar i att personlig effektivitet är att använda tiden så att vi når det mål som vi satt upp.

Några konkreta tips för att vara effektiv är svåra att ge, men några grundprinciper finns som man kan tänka på när man utformar hur man agerar.
  • Man kan hålla ungefär sju saker i minnet samtidigt (behov av att skriva ner, sortera bort inkommande intryck etc)
  • Det tar ca 45-90 sekunder att uppnå fullt fokus (se till att inte bli störd och gör en sak i taget)
  • Av det man gör på vägen mot ett mål är det bara 20% som ger 80% av värdet (enligt Pareto) (se till att identifiera vilka de där 20% är och skippa en del av det andra)
  • Vi drivs av lust - olust (lyft därför blicken och fundera om du ska göra det som kortsiktigt känns bra eller om det är andra saker som faktiskt tar dig mot målet snabbare)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0