Wrapsemlan är ej hållbar

Vår ekonomi bygger på ständig tillväxt, och vårt samhälle lutar sig mot denna ekonomi så även vårt samhälle lutar sig mot duschdraperiet. En ständig ökad tillväxt i en begränsad värld, det är en teoretisk omöjlighet!
 
En ökad tillväxt kräver hela tiden att hjulen snurrar fortare och fortare, vi ska konsumera mer, vi ska öka produktiviteten och det hel kräver mer resurser, mer energi. Vi kan så klart bli effektivare i att konsumera i högre takt, och vi kan även bli effektivare att producera mer saker för varje dag.
 
Dock är grunden för detta begränsad: energitillgången är inte oändlig, även om det dagligen strålar in en hel del i form av solvärme och mycket fortfarnade finns lagrat i jordskorpan i olika former. Men en dag slår vi i taket hur vi än vrider på det hela.
 
Men, hävdar skeptiker till kritiken, man kan ju öka tillväxten som mäts i BNP genom ökad mängd tjänster. Om vi friserar mer, om vi serverar mer massage och filar naglarna åt varandra mot betalning kommer vi kunna öka BNP. Även här har vi begräsningar, och framför allt för såna saker som tar en viss tid, däribland att vårda någon eller att lära ut, eller att äta en semla.
 
BNP ökar ju för övrigt också om vi har fler led i varje kedja: ju fler underleverantörer desto fler gånger kommer samma pengar att räknas in. Och det sjuka att ju fler olyckor, ju mer skadegörelse och kanske framför allt, ju mer vi krigar, desto mer kommer BNP öka.
 
En semla tar en viss energi att tillverka, och man kan sälja den och därmed bidra till BNP genom den tjänst man betalar för då man serveras på konditoriet. Många köper ju dock sin semla i en kartong och går hem för att äta den i lugn och ro.
 
Om man är en fantast kan man komma upp i säg 100 semlor på "en semmelsäsong". Om vi ska applicera tänkadet att vi ska ha tillväxt i "take away"-semmelindustrin måste fler semlor säljas per tidsenhet. 
 
Och nu har det hänt: tillväxthysterin har exploderat i semmelbranschen som nu går över i en ej hållbar fas. Det finns mig veterligen nu "vanlig" semla, vanilj, semmeltårta, saffran, "grod" (mandelmassan blandad i grädden) och de senaste tillskotten är nu "korvbrödssemla" och "wrapsemlan"! Det gör att man kan äta en av varje, dvs upp till 7 gånger så mycket som förr!
 
Det är nära på omöjligt att hinna trycka i sig denna mängd energi utan att bli ohälssamt tjock på en säsong, så för att klara av det säljs Wrapsemlan med argumentet att de är"...praktiska att äta i farten." Så man vill öka konsumtionstakten med denna semla, allt för att få semmelhjulen att rulla snabbare! Och nog är det väl en tanke som stödjer det, för med kombinerad motion kan man nog pressa ytterligare en semla per dag... men ett av syftena med Wrapsemlan är att vi ska hinna äta fler per tidsenhet, och därför stödjer den den ohållbara tanken om ständig tillväxt i allt!
 
Med dessa tankar gick jag in på Centralbageriet och beställde en wrapsemla för 35 (!) kronor att ta med mig. Jag fick dock i kartong, så jag uppmanades inte att äta den "on-the-fly", även om kassörskan sade som ett av argumenten att man kan äta den medan man går. Jag sade att wrapsemlan ej är hållbar, men jag kände att jag inte skulle dra ovanstående historia till damen i kassan, i alla fall inte den gången.
 
 
Utvärdering:
RUSKIGT mycket grädde, det måste rymmas minst dubbelt mot i en vanlig.
Mängden mandelmassa var helt OK.
Brödet var förvånansvärt "äkta" i smaken, trots den konstiga formen. 
 
Men det blir för lite bröd och allt för mycket grädde i denna. 
Och var är florsockret?
 
Vad blir det för betyg? Jag säger trots allt en trea, för de utsökta ingredienserna, men de felaktiga proportionerna gör att den ligger väldigt nära en tvåa.
 
Det enda hållbara med semlan, om man väljer att äta den medan man går, är väl att man använt gamla lösgodispåsar till nåt vettigt...

Kommentarer
Postat av: .c

Och inget lock!
Tycker det är litet falskt det där med grädden och undrar hur upphovsmannen gör: där var det ju samma mängd deg, alltså samma proportioner, kan man tycka..?

Bra text, men vi kom ju därför överens om att baka själva.
(Syster anlände fint till mig idag med kartong om fyra semlor: Order från far. Ordern gällde iofs varsin till oss, och två för hemförsel till papps och svåger, men hon passerade ju på vägen hem också… )

De gamla lösgodispåsarna har ju för övrigt återkommit i butikerna nu. (Slut på _sockerhaussandet?!?!_)

2015-02-01 @ 20:46:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0